Levendulás sütőtökkrémleves tálalva

Levendulás sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves a hideg hónapok egyik legkedveltebb fogása, melyet a magyar konyhában is nagy becsben tartanak. A sütőtök régóta jelen van a hazai gasztronómiában, és sokféleképpen felhasználható. A levendula hozzáadása egy modern, kreatív csavart ad a klasszikus krémlevesnek – olyan ízvilágot hozva létre, amely egyszerre meglepő és harmonikus. Ahogy a forró sütőtökkrém összeolvad a levendula virágos aromájával, az étel egy csésze nyugalmat idéz meg. A különleges illatok és a selymes textúra otthonos érzést keltenek, különösen, ha egy csendes őszi estén fogyasztjuk. Tipp: A levendulát mindig óvatosan adagold – kevés is elég belőle, hogy kifejtse aromáját. Ha túl sokat használsz, könnyen dominánssá válhat. Ha pedig igazán különlegessé tennéd, egy csipetnyi méz vagy fehérbors is kiegészítheti a virágos jegyeket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sütőtök
1 tk. Szárított levendulavirág
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 ml Tejszín
700 ml Zöldségalaplé
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd közepes kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze. A levendulát készítsd elő, de csak főzés végén használd fel, hogy ne váljon keserűvé.

    A sütőtök fajtájától függően változhat az édessége. Ha nem elég édes, egy kevés mézzel vagy juharsziruppal korrigálhatod.

    2

    Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre 5 perc alatt. Ezután add hozzá a fokhagymát, és keverd még 1 percig, amíg az illata felszabadul.

    Ne pirítsd meg a hagymát, mert keserű lesz. Fontos, hogy üvegesre párold, hogy édesebb legyen az íze.

    3

    Add hozzá a felkockázott sütőtököt, és pirítsd 2-3 percig, hogy egy kis karamellizált ízt kapjon. Ezután öntsd fel zöldségalaplével, sózd és borsozd, majd főzd 25-30 percig, amíg teljesen megpuhul.

    A zöldségalaplé helyett használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek. Ha nincs kéznél, egy zöldségleveskockával is helyettesítheted.

    4

    Ha a sütőtök puhára főtt, vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd a levest teljesen simára. Tipp: használj mély edényt és alacsony sebességet a fröccsenés elkerüléséhez.

    Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de óvatosan, mert a forró leves fröccsenhet. A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a levest.

    5

    Add hozzá a tejszínt és a levendulát, keverd el alaposan. Ne forrald újra, csak melegítsd át, így a levendula nem veszíti el az aromáját és nem lesz túl intenzív.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán verziót szeretnél. A levendula mennyiségével itt is óvatosan bánj, kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.

    6

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót vagy borsot. Tálaláskor díszítheted egy kevés levendulavirággal vagy tejszíncsíkkal. Friss bagett vagy pirított magos kenyér remek kísérője lehet.

    A levesbe tehetsz egy kevés gyömbért vagy chilipelyhet is, ha pikánsabb ízt szeretnél. A tálalásnál használhatsz pirított tökmagot is.