A sütőtököt hámozd meg, magozd ki, és vágd közepes kockákra. A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze. A levendulát készítsd elő, de csak főzés végén használd fel, hogy ne váljon keserűvé.
A sütőtök fajtájától függően változhat az édessége. Ha nem elég édes, egy kevés mézzel vagy juharsziruppal korrigálhatod.
Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre 5 perc alatt. Ezután add hozzá a fokhagymát, és keverd még 1 percig, amíg az illata felszabadul.
Ne pirítsd meg a hagymát, mert keserű lesz. Fontos, hogy üvegesre párold, hogy édesebb legyen az íze.
Add hozzá a felkockázott sütőtököt, és pirítsd 2-3 percig, hogy egy kis karamellizált ízt kapjon. Ezután öntsd fel zöldségalaplével, sózd és borsozd, majd főzd 25-30 percig, amíg teljesen megpuhul.
A zöldségalaplé helyett használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek. Ha nincs kéznél, egy zöldségleveskockával is helyettesítheted.
Ha a sütőtök puhára főtt, vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd a levest teljesen simára. Tipp: használj mély edényt és alacsony sebességet a fröccsenés elkerüléséhez.
Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de óvatosan, mert a forró leves fröccsenhet. A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a levest.
Add hozzá a tejszínt és a levendulát, keverd el alaposan. Ne forrald újra, csak melegítsd át, így a levendula nem veszíti el az aromáját és nem lesz túl intenzív.
A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán verziót szeretnél. A levendula mennyiségével itt is óvatosan bánj, kóstold meg, mielőtt többet adnál hozzá.
Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót vagy borsot. Tálaláskor díszítheted egy kevés levendulavirággal vagy tejszíncsíkkal. Friss bagett vagy pirított magos kenyér remek kísérője lehet.
A levesbe tehetsz egy kevés gyömbért vagy chilipelyhet is, ha pikánsabb ízt szeretnél. A tálalásnál használhatsz pirított tökmagot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.