A sárgadinnyét vágd félbe, távolítsd el a magokat, majd hámozd meg és kockázd fel. Fontos, hogy teljesen érett dinnyét használj, mert az édessége természetes ízt ad a levesnek, így kevesebb édesítőszer is elegendő lesz.
Érett dinnyét úgy választhatsz, hogy megkopogtatod. Ha mély, tompa hangot ad, akkor valószínűleg érett.
A levendulát öntsd le 100 ml forró vízzel, és hagyd ázni 10 percig, majd szűrd le. Ez adja meg az alap levendulás aromát – ügyelj arra, hogy ne legyen túl erős, mert keserű lehet!
Ha nincs szárított levendulád, használhatsz levendulaszirupot is, de ebben az esetben csökkentsd a méz mennyiségét.
Egy nagy turmixgépben keverd össze a sárgadinnyét, joghurtot, tejszínt, mézet, citromlevet, vaníliakivonatot, a levendulás vizet és egy csipet sót. Turmixold simára. Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert is, de figyelj arra, hogy teljesen sima legyen az állaga.
A joghurtot és tejszínt érdemes előzőleg lehűteni, hogy a leves minél hidegebb legyen.
Kóstold meg a krémlevest: ha nem elég édes, adj hozzá még egy kevés mézet vagy citromlevet az ízlésed szerint. Az ízharmónia kulcsa a savanykás és édes jegyek egyensúlya.
A citromlé segít kiemelni a dinnye édességét, de ne vidd túlzásba, mert elnyomhatja a levendula ízét.
Tedd a levest lefedve hűtőbe legalább 2 órára, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek. Ne hagyd ki ezt a lépést – a hideg leves sokkal jobban kiemeli a levendula és a dinnye aromáját!
Ha nincs időd 2 órát várni, tedd a levest a fagyasztóba 30 percre, de figyelj, hogy ne fagyjon meg.
Tálaláskor öntsd ki a krémlevest hűtött tányérba vagy pohárba. Díszítésként használhatsz egy kevés sárgadinnye golyót, egy pici joghurt pöttyöt vagy pár levendulavirágot – de kerüld a gyümölcsleveles díszítést!
A sárgadinnye golyókat dinnyevájóval tudod a legkönnyebben elkészíteni. Ha nincs dinnyevájód, használhatsz kiskanalat is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.