Levendulás sárgadinnye krémleves tálalva

Levendulás sárgadinnye krémleves

A levendulás sárgadinnye krémleves eredete a dél-francia vidéki konyhából származik, ahol a levendula és a szezonális gyümölcsök egyedi kombinációja már évszázadok óta kedvelt. A levendula Provence jelképe, míg a sárgadinnye a nyári időszak egyik legkedveltebb frissítő gyümölcse. Az 1900-as évek elején kezdtek el gyümölcsleveseket hidegen tálalni az előkelő éttermekben, különösen hűsítő előételként. Képzeld el, ahogy a frissen turmixolt sárgadinnye illata keveredik a levendula virágos aromájával, miközben a hűtőből kiveszed a tálalt levest. A recept titka a levendula áztatása, amit nem szabad forralni – különben kesernyés lesz. A méz és a joghurt lágyan összesimul a dinnye édességével, a citromlé pedig kellemesen frissít. Egy kis extra csavarért érdemes próbálni mentalevél vagy citromhéj reszelék hozzáadásával – természetesen csak díszítés nélkül!

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sárgadinnye
200 ml Natúr joghurt
100 ml Tejszín (30%)
2 ek. Méz
1 ek. Citromlé
1 tk. Szárított levendula
0.5 tk. Vaníliakivonat
1 csipet
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sárgadinnyét vágd félbe, távolítsd el a magokat, majd hámozd meg és kockázd fel. Fontos, hogy teljesen érett dinnyét használj, mert az édessége természetes ízt ad a levesnek, így kevesebb édesítőszer is elegendő lesz.

    Érett dinnyét úgy választhatsz, hogy megkopogtatod. Ha mély, tompa hangot ad, akkor valószínűleg érett.

    2

    A levendulát öntsd le 100 ml forró vízzel, és hagyd ázni 10 percig, majd szűrd le. Ez adja meg az alap levendulás aromát – ügyelj arra, hogy ne legyen túl erős, mert keserű lehet!

    Ha nincs szárított levendulád, használhatsz levendulaszirupot is, de ebben az esetben csökkentsd a méz mennyiségét.

    3

    Egy nagy turmixgépben keverd össze a sárgadinnyét, joghurtot, tejszínt, mézet, citromlevet, vaníliakivonatot, a levendulás vizet és egy csipet sót. Turmixold simára. Ha nincs turmixgéped, használhatsz botmixert is, de figyelj arra, hogy teljesen sima legyen az állaga.

    A joghurtot és tejszínt érdemes előzőleg lehűteni, hogy a leves minél hidegebb legyen.

    4

    Kóstold meg a krémlevest: ha nem elég édes, adj hozzá még egy kevés mézet vagy citromlevet az ízlésed szerint. Az ízharmónia kulcsa a savanykás és édes jegyek egyensúlya.

    A citromlé segít kiemelni a dinnye édességét, de ne vidd túlzásba, mert elnyomhatja a levendula ízét.

    5

    Tedd a levest lefedve hűtőbe legalább 2 órára, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek. Ne hagyd ki ezt a lépést – a hideg leves sokkal jobban kiemeli a levendula és a dinnye aromáját!

    Ha nincs időd 2 órát várni, tedd a levest a fagyasztóba 30 percre, de figyelj, hogy ne fagyjon meg.

    6

    Tálaláskor öntsd ki a krémlevest hűtött tányérba vagy pohárba. Díszítésként használhatsz egy kevés sárgadinnye golyót, egy pici joghurt pöttyöt vagy pár levendulavirágot – de kerüld a gyümölcsleveles díszítést!

    A sárgadinnye golyókat dinnyevájóval tudod a legkönnyebben elkészíteni. Ha nincs dinnyevájód, használhatsz kiskanalat is.