Levendulás Stollen tálalva

Levendulás Stollen

A levendulás Stollen egy tradicionális német karácsonyi sütemény, amely a levendula finom és fűszeres aromáját ötvözi a fahéj meleg ízével. A stollen a karácsonyi asztal egyik elengedhetetlen desszertje, amelyet generációk óta készítenek. A sütemény története Drezdából származik, és a ma is ismert változata már az 1800-as évek végén elterjedt. A levendula egy különleges ízt ad a stollennek, így igazi ünnepi élményt nyújt az asztalon.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
2 ek. Levendula
200 g Megsült vaj
150 g Mazsola
100 g Mandula
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat és levendulát egy nagy tálban keverjük össze.

    A levendulát finomra aprítsd, hogy ne legyenek nagy darabok a stollenben.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, mert az is árthat az élesztőnek. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpa ég benne, vagy egy radiátor közelében.

    5

    A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát előzőleg beáztathatod rumba vagy narancslébe, hogy puhább legyen.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    A stollent ne tedd túl közel a tepsi széléhez, mert sütés közben még nő.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    Ha a stollen túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A stollent tárolhatod légmentesen záródó dobozban. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.