Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat és levendulát egy nagy tálban keverjük össze.
A levendulát finomra aprítsd, hogy ne legyenek nagy darabok a stollenben.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón add hozzá, mert az is árthat az élesztőnek. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpa ég benne, vagy egy radiátor közelében.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előzőleg beáztathatod rumba vagy narancslébe, hogy puhább legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
A stollent ne tedd túl közel a tepsi széléhez, mert sütés közben még nő.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent tárolhatod légmentesen záródó dobozban. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.