Friss lime egészben és félbevágva tálban és rusztikus fa asztalon, lime vízzel

Lime – A frissítő, savas citrusféle vitaminokkal és antioxidánsokkal

Friss lime egészben és félbevágva tálban és rusztikus fa asztalon, lime vízzel

A lime (Citrus aurantiifolia) egy kis méretű, élénkzöld citrusféle, amely savas íze és magas C-vitamin-tartalma révén kiemelkedik a gyümölcsök közül. A karibi, ázsiai és latin-amerikai konyhák elengedhetetlen összetevője, de egyre gyakoribb a hazai gasztronómiában is.

A lime egészségügyi előnyei

A lime erőteljes antioxidáns és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíti az emésztést, fokozza a kollagéntermelést, és támogatja a máj méregtelenítő működését.

  • Magas C-vitamin-tartalom – immunrendszer erősítés
  • Antioxidáns hatás – flavonoidokat és limonoidokat tartalmaz
  • Elősegíti az emésztést és a gyomorsav-termelést
  • Javíthatja a bőr állapotát és támogatja a kollagéntermelést

Konyhai felhasználása

A lime számtalan módon felhasználható:

  • Italokhoz – koktélok, limonádé, lime-víz, teák
  • Ázsiai és mexikói ételek savas komponenseként
  • Salátákhoz, halételekhez, grillezett húsokhoz frissítő ízként
  • Süteményekhez, fagylaltokhoz, pohárdesszertekhez

Szezon és tárolás

A lime egész évben elérhető. Hűtőszekrényben 1-2 hétig is friss marad. Levét lefagyaszthatjuk, vagy reszelt héját is eltárolhatjuk szárazon vagy fagyasztva.

A lime nemcsak kiváló ízesítő, hanem vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely természetes módon támogatja az egészséget és frissít fel az év bármely szakában.

Tápérték 100 g lime-ban (nyers):
Kalória: 30 kcal
Fehérje: 0.7 g
Zsír: 0.2 g
Szénhidrát: 10.5 g
Cukor: 1.7 g
Rost: 2.8 g
Nátrium: 2 mg
Kálium: 102 mg
Kalcium: 33 mg
Magnézium: 6 mg
Foszfor: 18 mg
Vas: 0.6 mg
Cink: 0.07 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.02 mg
B3-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.04 mg
Folsav: 8 µg
A-vitamin: 50 IU
C-vitamin: 29.1 mg
D-vitamin: 0 IU