A máj az egyik legtápanyagdúsabb belsőség, amely fontos szerepet játszik a hagyományos és modern konyhákban egyaránt. A leggyakoribb típusok közé tartozik a csirkemáj, sertésmáj, borjúmáj és marhamáj, melyek mind kiváló fehérje- és vitamintartalommal bírnak.
A máj kiváló vas-, A-vitamin-, B12-vitamin- és folsavforrás, így hozzájárul a vérképzéshez, az immunrendszer működéséhez és a sejtek regenerációjához. A jó minőségű máj friss, fényes, mélyvörös színű, állaga pedig sima és rugalmas.
A májat sütve, párolva, grillezve vagy krémesítve is el lehet készíteni. Gyakori formája a májhagymásan vagy pörköltként tálalva, de kiváló alapanyag pástétomokhoz, kenőkrémekhez és töltelékekhez is.
Előkészítés előtt javasolt tejbe áztatni, hogy az íze enyhüljön, és az esetleges vérmaradványok távozzanak. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor megkeményedik és veszít tápértékéből.
A máj kiemelkedően gazdag A-vitaminban, amely a látás, bőr és immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. B12-vitamin- és folsavtartalma révén fontos szerepet játszik a vérképzésben és az idegrendszer támogatásában.
Emellett magas vas- és cinktartalmú, így különösen ajánlott vashiányosoknak, várandósoknak vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén. Bár rendkívül egészséges, túlzott fogyasztása kerülendő az A-vitamin túladagolás veszélye miatt.
A nyers májat hűtve 0–4 °C között ajánlott tárolni, és legfeljebb 1–2 napon belül felhasználni. Fagyasztva hosszabb ideig is eltartható, de felengedés után azonnali hőkezelés szükséges.
A máj tehát nem csupán melléktermék, hanem valódi szuperélelmiszer, amely okos felhasználással értékes kiegészítője lehet a tudatos étrendnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.