Friss málna tálban és terítéken, málnalekvár és mentalevél kíséretében

Málna – Az antioxidánsban gazdag, illatos nyári bogyós gyümölcs

Friss málna tálban és terítéken, málnalekvár és mentalevél kíséretében

A málna (Rubus idaeus) az egyik legfinomabb és legegészségesebb bogyós gyümölcs, amelynek szezonja jellemzően június végétől augusztus elejéig tart. Intenzív íze, élénkpiros színe és magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt kedvelt alapanyaga az egészségtudatos konyhának.

A málna jótékony hatásai

A málna kiemelkedően gazdag flavonoidokban, antocianinokban és rostokban. Fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer védelméhez, valamint gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásokat is tulajdonítanak neki.

  • Magas C-vitamin- és rosttartalmú
  • Antioxidáns vegyületekben gazdag
  • Segíti az emésztést és a méregtelenítést
  • Kalóriaszegény és alacsony cukortartalmú

Felhasználása a konyhában

A málna sokoldalúan felhasználható a gasztronómiában – frissen is kiváló, de feldolgozva is megőrzi tápértékeit és aromáját.

  • Málnalekvár, dzsem, szörp készítéséhez kiváló
  • Tortákhoz, pohárdesszertekhez, fagylaltokhoz tökéletes
  • Gyümölcstálakhoz, smoothie-khoz, joghurthoz
  • Egészben fagyasztva is elérhető egész évben

Szezon és tárolás

A málna gyorsan romló, érzékeny gyümölcs, frissen néhány napon belül elfogyasztandó. Fagyasztva, lekvárként vagy szörpként hosszabb távon is élvezhető.

A málna ideális választás mindazoknak, akik friss, tápláló, és természetes antioxidánsban gazdag alapanyagot keresnek – akár nyersen, akár feldolgozva.

Tápérték 100 g málnában (nyers):
Kalória: 52 kcal
Fehérje: 1.2 g
Zsír: 0.7 g
Szénhidrát: 11.9 g
Cukor: 4.4 g
Rost: 6.5 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 151 mg
Kalcium: 25 mg
Magnézium: 22 mg
Foszfor: 29 mg
Vas: 0.7 mg
Cink: 0.4 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.06 mg
Folsav: 21 µg
A-vitamin: 33 IU
C-vitamin: 26.2 mg
D-vitamin: 0 IU