Semla málnalekvárral, tejszínnel tálalva

Semla málnalekvárral

A Semla egy tradicionális svéd édesség, amelyet eredetileg húshagyókedd környékén fogyasztanak, hogy előkészítsék a nagyböjt időszakára. Az édes tészta, a friss málnalekvár és a tejszín mind egyesülnek ebben az isteni desszertben. Az étel évszázadok óta része a svéd gasztronómiának, és a svédek minden évben újra és újra élvezik ezt a finomságot.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
25 g Friss élesztő
250 ml Meleg tej
50 g Cukor
1 tk.
50 g Olvasztott vaj
1 db Tojás
4 ek. Málnalekvár
200 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg tejben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, hogy felfrissüljön.

    A tejnek langyosnak kell lennie, hogy ne öld meg az élesztőt. A túl forró tej megégetheti az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd adj hozzá egy csipet sót. Készíts egy kis mélyedést a közepébe, és öntsd bele az élesztős tejet.

    A lisztet mindig szitáld át, hogy elkerüld a csomókat, és könnyebb legyen a tészta.

    3

    Az olvasztott vajat és a tojást is add hozzá a liszthez, majd kezdd el összegyúrni a tésztát.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet, de vigyázz, hogy ne tedd túl keményre.

    4

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ezután takard le, és hagyd pihenni 1 órán keresztül, hogy megkeljen.

    A pihenési idő alatt a tészta duplájára nő, így a fánkok könnyedek és puha állagúak lesznek.

    5

    Amikor a tészta megkelt, formázz belőle 8-10 kis gombócot, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A fánkokat formázd egyenletes méretűre, hogy egyformán süljenek.

    6

    A fánkokat hagyd pihenni még 15-20 percig, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A fánkok akkor készültek el, amikor a tetejük szép barna és a tetejük könnyen megpattog.

    7

    Miután a fánkok kihűltek, vágd le a tetejüket, és töltsd meg őket a málnalekvárral. Ha szeretnéd, tálalj mellé tejszínt, és helyezd vissza a tetejüket.

    A tejszín különlegessé teszi a semlát, és finoman krémes állagot ad neki.