Krémes mandulavaj üvegben és kanállal fa felületen, mandulaszemekkel körülvéve

Mandulavaj – Krémes, egészséges és sokoldalú növényi alapanyag

Krémes mandulavaj üvegben és kanállal fa felületen, mandulaszemekkel körülvéve

A mandulavaj egy természetes, növényi eredetű kenhető krém, amelyet kizárólag pörkölt vagy nyers mandulából készítenek, gyakran hozzáadott cukor vagy adalékanyag nélkül. A mandulavaj gazdag egészséges zsírsavakban, fehérjében, E-vitaminban és ásványi anyagokban, ezért kiváló kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek.

A mandulavaj felhasználása rendkívül sokrétű: pirítósra kenve, smoothie-khoz adva, süteményekbe sütve, öntetekbe keverve vagy akár mártogatósként is alkalmazható. Semleges-krémes íze miatt édes és sós ételekben egyaránt jól működik.

Miért érdemes mandulavajat fogyasztani?

  • Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban – szívbarát zsiradék
  • Magas E-vitamin-tartalom – antioxidáns védelem
  • Fehérjeforrás – növényi eredetű aminosavak
  • Magas ásványianyag-tartalom – kalcium, magnézium, vas

Felhasználási javaslatok

  • Reggeli pirítósra vagy zabkására kanalazva
  • Energia- és proteinszeletek alapjaként
  • Házi granola vagy sütemények összetevőjeként
  • Banánnal, almával mártogatósként

A mandulavajat hűvös, sötét helyen célszerű tárolni, felbontás után hűtőszekrényben még tovább eltartható. A természetes olajkiválás normális jelenség – fogyasztás előtt érdemes alaposan átkeverni.

A mandulavaj remek alternatívája lehet a mogyoróvajnak vagy más magkrémeknek, magasabb ásványianyag-tartalommal és enyhébb, selymes ízvilággal. Ideális sportolóknak, egészségtudatos étrendet követőknek, gyerekeknek és bárkinek, aki egy tápláló, finom növényi krémet keres.

Tápérték 100 g mandulavajban:
Kalória: 614 kcal
Fehérje: 21.2 g
Zsír: 55.5 g
– ebből telített zsírsav: 4.9 g
Szénhidrát: 18.8 g
Cukor: 4.7 g
Rost: 10.4 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 705 mg
Kalcium: 248 mg
Magnézium: 268 mg
Vas: 3.7 mg
E-vitamin: 24.7 mg
B2-vitamin: 1.1 mg
Folsav: 60 µg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU