KĂ©p szardella filĂ©rƑl egy vĂĄgĂłdeszkĂĄn

Minden, amit a szardellĂĄrĂłl tudni Ă©rdemes – A szardella hĂșs felhasznĂĄlĂĄsa Ă©s tĂĄpĂ©rtĂ©ke

KĂ©p szardella filĂ©rƑl egy vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A szardella (Sardina pilchardus) egy kis mĂ©retƱ tengeri hal, amely a Földközi-tengerben Ă©s az Atlanti-ĂłceĂĄn partjainĂĄl Ă©l. A szardella hĂșsa vilĂĄgos rĂłzsaszĂ­nƱ, finom textĂșrĂĄval Ă©s enyhe Ă­zzel rendelkezik, amely kĂŒlönösen nĂ©pszerƱvĂ© teszi a halas Ă©tkezĂ©sekben. A szardella gazdag omega-3 zsĂ­rsavakban, fehĂ©rjĂ©ben Ă©s vitaminokban, Ă­gy tĂĄplĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs lehet az Ă©trendĂŒnkben.

Miért érdemes szardellåt fogyasztani?

A szardella hĂșsa gazdag fehĂ©rjĂ©ben, amely elengedhetetlen az izomĂ©pĂ­tĂ©shez Ă©s a regenerĂĄciĂłhoz. Ezen kĂ­vĂŒl jelentƑs mennyisĂ©gƱ omega-3 zsĂ­rsavakat tartalmaz, amelyek segĂ­tenek a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©nek fenntartĂĄsĂĄban. A szardella alacsony kalĂłriatartalmĂș, Ă­gy ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs a fogyĂłkĂșrĂĄzĂłk szĂĄmĂĄra is.

Szardella felhasznĂĄlĂĄsa

A szardella hĂșsa sokfĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł. A szardella filĂ©je tökĂ©letesen alkalmas nyers fogyasztĂĄsra, pĂ©ldĂĄul sushi vagy sashimi formĂĄjĂĄban. SĂŒtve, grillezve, pĂĄrolva vagy pörkölve is elkĂ©szĂ­thetƑ. A szardella gazdag Ă­ze Ă©s ĂĄllaga kĂŒlönbözƑ köretekhez, salĂĄtĂĄkhoz vagy akĂĄr szĂłszokhoz is jĂłl illik.

Szardella tåpértéke

A szardella filĂ©je rendkĂ­vĂŒl gazdag fehĂ©rjĂ©ben Ă©s omega-3 zsĂ­rsavakban, miközben alacsony a zsĂ­rtartalma. A következƑ tĂĄpanyagokat tartalmazza:

  • FehĂ©rje: 25 g / 100 g
  • ZsĂ­r: 2 g / 100 g
  • SzĂ©nhidrĂĄt: 0 g / 100 g
  • Cink: 1.0 mg / 100 g
  • Omega-3: 0.8 g / 100 g

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A szardella rendszeres fogyasztĂĄsa segĂ­thet a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek megelƑzĂ©sĂ©ben, mivel az omega-3 zsĂ­rsavak csökkenthetik a gyulladĂĄst Ă©s tĂĄmogathatjĂĄk az egĂ©szsĂ©ges keringĂ©st. A szardella gazdag fehĂ©rjĂ©ben, amely hozzĂĄjĂĄrul az izmok fenntartĂĄsĂĄhoz, Ă©s segĂ­thet a regenerĂĄciĂłban. Ezen kĂ­vĂŒl a szardella fogyasztĂĄsa hozzĂĄjĂĄrulhat a bĂ©lflĂłra egĂ©szsĂ©gĂ©hez Ă©s az immunrendszer erƑsĂ­tĂ©sĂ©hez.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 144 kcal
Fehérje: 25 g
ZsĂ­r: 2 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
NĂĄtrium: 50 mg
KĂĄlium: 380 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 30 mg
Vas: 0.8 mg
Cink: 1.0 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 5.0 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 25 ”g
A-vitamin: 60 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0.4 ”g