Jákafa gyümölcs, sárga, rostos hús és zöld tüskés bőr

Mindent a jákafáról – A fajtája, íze és felhasználása

Jákafa gyümölcs, sárga, rostos hús és zöld tüskés bőr

A jackfruit, más néven jákafa, egy trópusi gyümölcs, amely a legnagyobb gyümölcsként ismert. A jackfruit kívülről zöld, tüskés héjú, míg a belseje lédús, sárga és rostos, egyedülálló édes-savanykás ízzel. A gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, a szív- és érrendszeri egészséghez és az immunrendszer erősítéséhez.

A jackfruit bogyója nemcsak ínycsiklandó, hanem rendkívül tápláló is. A gyümölcs húsa tele van rostokkal, és jó forrása a C-vitaminnak, valamint antioxidánsokban gazdag.

A jackfruit felhasználása

A jackfruit leggyakrabban frissen fogyasztják, mivel rendkívül frissítő és tápláló. Ezen kívül felhasználható smoothie-k, gyümölcslevek, saláták és desszertek készítésére is. A jackfruit húsát is felhasználhatjuk sült vagy grillezett ételekhez, mivel a hús állaga hasonlít a húséhez, így kiváló húsmentes alternatívát kínál.

A jackfruit egészségügyi előnyei

A jackfruit gazdag C-vitaminban, amely segít az immunrendszer erősítésében és javítja a bélflóra működését. Ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. A jackfruit különösen jótékony hatással van az emésztésre, mivel magas a rosttartalma.

A jackfruit a konyhában

A jackfruit különleges, édes-savanykás íze miatt remek alapanyag a reggeli gyümölcsökhöz, italokhoz és desszertekhez. A gyümölcs húsa felhasználható levesekhez, főételekhez, sőt húsmentes alternatívaként is. A jackfruit frissítő hatása és tápláló összetevői miatt egy szokatlan, de egészséges választás a konyhában.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 95 kcal
Fehérje: 2.0 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 23.5 g
Cukor: 19.0 g
Rost: 2.6 g
C-vitamin: 12 mg
Vas: 0.3 mg
Kálium: 400 mg
Kalcium: 30 mg
Magnézium: 30 mg
A-vitamin: 112 IU
Folsav: 40 µg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.2 mg
D-vitamin: 0 IU