Mandarin szelet, Ă©lĂ©nk narancssĂĄrga hĂșs Ă©s friss textĂșra

Mindent a mandarinnal – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Mandarin szelet, Ă©lĂ©nk narancssĂĄrga hĂșs Ă©s friss textĂșra

A mandarin egy citrusfĂ©le, amely a narancs Ă©s a mandula közötti hibrid, Ă©s az egyik legkedveltebb gyĂŒmölcs a vilĂĄgon. A mandarin szinte minden trĂłpusi Ă©s szubtrĂłpusi rĂ©giĂłban megtalĂĄlhatĂł, Ă©s Ă©des, lĂ©dĂșs Ă­zĂ©vel kiemelkedik a citrusfĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄbĂłl. A gyĂŒmölcs rendkĂ­vĂŒl gazdag vitaminokban, kĂŒlönösen C-vitaminban, ami hozzĂĄjĂĄrul az immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©hez Ă©s a bƑr vĂ©delmĂ©hez.

A mandarin bĂ©lhĂșsa rendkĂ­vĂŒl Ă©des, Ă©s sokkal kevesebb savat tartalmaz, mint a hagyomĂĄnyos narancs. A hĂ©ja könnyen eltĂĄvolĂ­thatĂł, Ă­gy kĂ©nyelmes snackkĂ©nt is fogyaszthatĂł. Ezen kĂ­vĂŒl a mandarin tĂĄpanyagokban gazdag, Ă©s szĂĄmos kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄsi lehetƑsĂ©get kĂ­nĂĄl.

A mandarin felhasznĂĄlĂĄsa

A mandarin leggyakrabban frissen fogyasztva kerĂŒl asztalra, de kivĂĄlĂł alapanyaga lehet salĂĄtĂĄknak, sĂŒtemĂ©nyeknek, dzsemeknek, sƑt, italoknak is. A mandarinleveleket gyakran hasznĂĄljĂĄk kĂŒlönfĂ©le teĂĄkban, mĂ­g a gyĂŒmölcs frissessĂ©gĂ©t pitĂ©khez Ă©s koktĂ©lokhoz is felhasznĂĄlhatjuk. Az Ă©dessĂ©ge Ă©s könnyen emĂ©szthetƑsĂ©ge miatt a mandarin ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs a gyerekek szĂĄmĂĄra is.

A mandarin egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A mandarin gazdag vitaminokban, C-vitaminban Ă©s antioxidĂĄnsokban, amelyek segĂ­tenek megƑrizni az immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©t. A mandarin a gyulladĂĄscsökkentĂ©sben Ă©s a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©g javĂ­tĂĄsĂĄban is szerepet jĂĄtszik. Ezen kĂ­vĂŒl a mandarin segĂ­thet a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄnak fenntartĂĄsĂĄban is, mivel magas a rosttartalma.

A mandarin a konyhĂĄban

A mandarin Ă­ze Ă©des, citrusos, Ă©s enyhĂ©n savanykĂĄs, ami nagyszerƱ kiegĂ©szĂ­tƑje lehet az Ă©teleknek. A gyĂŒmölcsöt felhasznĂĄlhatjuk kĂŒlönfĂ©le Ă©telekhez, beleĂ©rtve a salĂĄtĂĄkat, italokat Ă©s sĂŒtemĂ©nyeket. Mandarinnal dĂșsĂ­tott desszertek Ă©s levesek kĂŒlönleges Ă­zt kapnak, mĂ­g a mandarinlevet italokhoz Ă©s szĂłszokhoz is hozzĂĄadhatjuk.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 53 kcal
Fehérje: 0.9 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 13.3 g
Cukor: 10.6 g
Rost: 1.8 g
C-vitamin: 48 mg
Vas: 0.2 mg
KĂĄlium: 180 mg
Kalcium: 37 mg
Magnézium: 9 mg
A-vitamin: 8 IU
Folsav: 19 ”g
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU