Friss narancshĂ©j csĂ­kokra vĂĄgva tĂĄlban, reszelƑvel Ă©s mĂ©zzel

Narancshéj: Természetes ízfokozó citrusos frissességgel

Friss narancshĂ©j csĂ­kokra vĂĄgva tĂĄlban, reszelƑvel Ă©s mĂ©zzel

A narancshĂ©j a narancs kĂŒlsƑ, szĂ­nes rĂ©tege, amely rendkĂ­vĂŒl gazdag illĂłolajokban, aromĂĄs vegyĂŒletekben Ă©s antioxidĂĄnsokban. A gasztronĂłmiĂĄban elƑszeretettel alkalmazzĂĄk Ă©des Ă©s sĂłs Ă©telek, italok, desszertek, sĂŒtemĂ©nyek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re, de termĂ©szetes kozmetikumok vagy gyĂłgyteĂĄk összetevƑjekĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.

A narancshĂ©j intenzĂ­v citrusos illatĂĄval Ă©s Ă­zĂ©vel termĂ©szetes Ă­zfokozĂł, amely reszelve, csĂ­kokra vĂĄgva vagy szĂĄrĂ­tva is felhasznĂĄlhatĂł. KĂŒlönösen fontos, hogy kezeletlen, bio narancsbĂłl szĂĄrmazzon, mivel a hĂ©j könnyen felszĂ­vhat vegyszereket.

FelhasznĂĄlĂĄsi mĂłdok

  • SĂŒtemĂ©nyekbe: piskĂłtĂĄk, muffinok, kuglĂłfok, tĂșrĂłs Ă©dessĂ©gek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©hez.
  • Italokhoz: limonĂĄdĂ©ba, gyĂŒmölcsteĂĄba, koktĂ©lokba vagy forralt borba.
  • SĂłs Ă©telekhez: mediterrĂĄn salĂĄtĂĄk, halak Ă©s szĂłszok frissĂ­tƑ kiegĂ©szĂ­tƑje.
  • InfĂșziĂłkhoz, olajokhoz: citrushĂ©jjal Ă­zesĂ­tett olĂ­vaolaj vagy ecet kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez.
  • DekorĂĄciĂłkĂ©nt: desszertek tetejĂ©re vagy kandĂ­rozva csokolĂĄdĂ© mellĂ©.

Tårolås és kezelés

A narancshĂ©j reszelhetƑ frissen, majd azonnal felhasznĂĄlhatĂł vagy szĂĄrĂ­tva eltarthatĂł fƱszerkĂ©nt. A szĂĄrĂ­tott vĂĄltozat porrĂĄ is ƑrölhetƑ, Ă­gy könnyen adagolhatĂł. Ha fagyasztjuk, friss formĂĄban is hosszabb ideig elĂ©rhetƑ marad.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A narancshĂ©j jelentƑs rost-, C-vitamin- Ă©s flavonoidforrĂĄs. Az illĂłolajai – fƑkĂ©nt a limonĂ©n – antibakteriĂĄlis Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂșak, valamint tĂĄmogatjĂĄk a szervezet mĂ©regtelenĂ­tƑ folyamatait. Emellett javĂ­tja az emĂ©sztĂ©st Ă©s frissĂ­ti a leheletet.

ÖsszefoglalĂĄs: a narancshĂ©j egyszerre Ă­zfokozĂł, termĂ©szetes aroma Ă©s tĂĄplĂĄlĂł összetevƑ, amely nĂ©lkĂŒlözhetetlen a vĂĄltozatos Ă©s tudatos konyhai repertoĂĄrban.

Tåpérték 100 g narancshéjban:
KalĂłria: 97 kcal
Fehérje: 1.5 g
ZsĂ­r: 0.2 g
Szénhidråt: 25 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 10.6 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 212 mg
Kalcium: 161 mg
Vas: 0.8 mg
C-vitamin: 136 mg
Flavonoidok: heszperidin, narirutin, diosmin
IllĂłolaj-tartalom: limonĂ©n, linalool (~1.5–3%)