A narancshéj a narancs külső, színes rétege, amely rendkívül gazdag illóolajokban, aromás vegyületekben és antioxidánsokban. A gasztronómiában előszeretettel alkalmazzák édes és sós ételek, italok, desszertek, sütemények ízesítésére, de természetes kozmetikumok vagy gyógyteák összetevőjeként is megállja a helyét.
A narancshéj intenzív citrusos illatával és ízével természetes ízfokozó, amely reszelve, csíkokra vágva vagy szárítva is felhasználható. Különösen fontos, hogy kezeletlen, bio narancsból származzon, mivel a héj könnyen felszívhat vegyszereket.
A narancshéj reszelhető frissen, majd azonnal felhasználható vagy szárítva eltartható fűszerként. A szárított változat porrá is őrölhető, így könnyen adagolható. Ha fagyasztjuk, friss formában is hosszabb ideig elérhető marad.
A narancshéj jelentős rost-, C-vitamin- és flavonoidforrás. Az illóolajai – főként a limonén – antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait. Emellett javítja az emésztést és frissíti a leheletet.
Összefoglalás: a narancshéj egyszerre ízfokozó, természetes aroma és tápláló összetevő, amely nélkülözhetetlen a változatos és tudatos konyhai repertoárban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.