Aşure mazsolával tálalva, gazdag búzadara desszert mazsolával és dióval

Aşure mazsolával

Az aşure, egy ősi török desszert, amelyet különféle szemekből és gyümölcsökből készítenek. Eredetileg az iszlám hagyományokhoz kapcsolódik, és sokszor az új év kezdetekor készítik. Az aşure mazsolával egy különleges változat, amely a gazdag ízeket, a szárított gyümölcsöket és a krémes állagot kombinálja. A tradicionális recept különféle változásokon ment keresztül, de a mazsola és a dió mindig alapvető hozzávalók voltak. Ez a finom édesség tökéletes választás családi összejövetelekhez vagy ünnepi alkalmakra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
150 g Fehér cukor
1 l Tej
100 g Mazsola
50 g Dió
1 db Narancshéj
1 tk. Fahéj
1 l Víz
1 tk. Rózsavíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben főzd meg a búzadarát, folyamatosan kevergetve, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Ezután add hozzá a tejet és a cukrot, és főzd tovább, amíg egy krémes állagot nem kapsz.

    A búzadara könnyen ragadhat, ezért folyamatosan keverni kell. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés vizet vagy tejet.

    2

    A mazsolát áztasd be meleg vízbe 10 percre, hogy megpuhuljon, majd szűrd le és add hozzá a főzőtésztához.

    A mazsola puhítása biztosítja, hogy ne legyen kemény a desszertben, és a nedvesség is segíti az ízek felszívódását.

    3

    Adj hozzá apróra vágott diót, fahéjat és narancshéjat a tésztához. Ha szükséges, öntsd hozzá a rózsavizet is, hogy extra ízt adj a desszertnek.

    A rózsavíz erős, virágos ízt ad a desszertnek, így nem szükséges túl sok, egy-két csepp elég.

    4

    Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd hagyd kihűlni a kész aşure-t. Tálalás előtt díszítsd további mazsolával és apróra vágott dióval.

    A desszert akkor a legfinomabb, ha hűtőben pihenteted egy-két órát, hogy az ízek jobban összeérjenek.