Hámozott pekándióbél fa tálban és szétszórva világos felületen

Pekándió: Az édes és tápláló dióféle, ami helyet kér a konyhádban

Hámozott pekándióbél fa tálban és szétszórva világos felületen

A pekándió (Carya illinoinensis) egy Észak-Amerikából származó olajos mag, amelyet manapság a világ számos konyhájában előszeretettel használnak. A hámozott pekándióbél édeskés, telt íze és ropogós állaga miatt kiváló desszertekhez, salátákhoz és snackként is. Táplálkozás-élettani szempontból is figyelemre méltó, mivel számos fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz.

A pekándió jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, E-vitamint, cinket, mangánt, B-vitaminokat, valamint rostokat és fehérjét is. Mindezek miatt kiváló szívvédő, gyulladáscsökkentő és anyagcsere-támogató hatásokkal bír.

A pekándió jótékony hatásai

A benne található olajsav segít csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet, míg a fitonutriensek és antioxidánsok támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. Rosttartalma segíti az emésztést és a vércukorszint stabilizálását.

Magnézium-, mangán- és cinktartalma hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mindez különösen értékessé teszi a pekándiót vegetáriánus és tudatos étrendekben.

Konyhai felhasználása

  • Pekándiós pite – az amerikai klasszikus desszert egyik legfontosabb hozzávalója.
  • Salátákhoz – pirítva vagy nyersen, extra textúrát és ízt ad.
  • Pekándióvaj – finom krém, természetes édes ízzel.
  • Darált formában – sütikhez, granolákhoz, müzlikhez keverve.
  • Egészben snackként – tápláló, energiadús nassolnivaló.

Tárolás: A pekándió magas zsírtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen zárva, hűvös helyen vagy hűtőben célszerű tárolni, különösen darabolt vagy darált formában.

A pekándió nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem valódi tápanyagdús szuperélelmiszer, amit érdemes beilleszteni az egészségtudatos étrendbe.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 691 kcal
Fehérje: 9.2 g
Zsír: 72.0 g
Szénhidrát: 13.9 g
Cukor: 4.0 g
Rost: 9.6 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 410 mg
Kalcium: 70 mg
Magnézium: 121 mg
Foszfor: 277 mg
Vas: 2.5 mg
Cink: 4.5 mg
B1-vitamin: 0.66 mg
B2-vitamin: 0.13 mg
B3-vitamin: 1.2 mg
B6-vitamin: 0.21 mg
Folsav: 22 µg
E-vitamin: 1.4 mg
A-vitamin: 56 IU
C-vitamin: 1.1 mg
D-vitamin: 0 IU