A pekándió (Carya illinoinensis) egy Észak-Amerikából származó olajos mag, amelyet manapság a világ számos konyhájában előszeretettel használnak. A hámozott pekándióbél édeskés, telt íze és ropogós állaga miatt kiváló desszertekhez, salátákhoz és snackként is. Táplálkozás-élettani szempontból is figyelemre méltó, mivel számos fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz.
A pekándió jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, E-vitamint, cinket, mangánt, B-vitaminokat, valamint rostokat és fehérjét is. Mindezek miatt kiváló szívvédő, gyulladáscsökkentő és anyagcsere-támogató hatásokkal bír.
A benne található olajsav segít csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet, míg a fitonutriensek és antioxidánsok támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. Rosttartalma segíti az emésztést és a vércukorszint stabilizálását.
Magnézium-, mangán- és cinktartalma hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mindez különösen értékessé teszi a pekándiót vegetáriánus és tudatos étrendekben.
Tárolás: A pekándió magas zsírtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen zárva, hűvös helyen vagy hűtőben célszerű tárolni, különösen darabolt vagy darált formában.
A pekándió nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem valódi tápanyagdús szuperélelmiszer, amit érdemes beilleszteni az egészségtudatos étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.