A porcukor, más néven cukorpor vagy konfekciós cukor, a cukrászat egyik alapvető és sokoldalúan használható édesítője. Finomszemcsés, por állagú formában jelenik meg, és kiválóan alkalmazható tésztafélék, krémek, mázak és díszítések készítéséhez.
A porcukor nem más, mint finomra őrölt kristálycukor, amelyet többnyire 3% keményítővel (pl. kukoricakeményítő) kevernek a csomósodás megelőzésére. Ez a porállag lehetővé teszi, hogy könnyen elkeveredjen hideg és meleg összetevőkkel egyaránt, és tökéletesen sima textúrát biztosítson.
A porcukor felhasználási köre rendkívül széles:
A porcukor gyorsabban oldódik, mint a kristálycukor, ezért ideális olyan helyzetekben, ahol nem kívánatos a szemcsés állag. Hideg folyadékokban vagy alacsony zsírtartalmú keverékekben is jól eloszlik, így nem hagy nyomot vagy szemcséket.
A porcukrot légmentesen zárható tárolóban, száraz helyen célszerű tárolni, mert rendkívül hajlamos a nedvesség felszívására. Ha becsomósodna, egyszerű szitálással újra használhatóvá válik.
Ha nincs kéznél porcukor, otthon is elkészíthető kristálycukor turmixgépben való finom őrlésével. Egy adaghoz 1 csésze cukrot és 1 evőkanál keményítőt célszerű együtt porítani.
A porcukor alapvető eleme minden konyhának, ahol édességek készülnek – egyszerre praktikus és dekoratív szerepet tölt be.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.