Friss portobello gombák vágódeszkán, grillezésre előkészítve olívaolajjal és rozmaringgal

Portobello gomba – A húsmentes grillezés koronázatlan királya

Friss portobello gombák vágódeszkán, grillezésre előkészítve olívaolajjal és rozmaringgal

A portobello gomba a jól ismert csiperkegomba (Agaricus bisporus) teljesen kifejlett, érett változata. Nagy méretű, barna kalapjával és sűrű, sötét lemezeivel rendkívül dekoratív és gasztronómiailag is értékes alapanyag. Egyik legnagyobb előnye, hogy állaga és íze a húshoz hasonlít, ezért vegetáriánus és vegán fogásokhoz kiváló alternatíva.

A portobello gomba jellemzői

A portobello kalapja akár 10–15 cm átmérőjű is lehet. Húsa vastag, húsos, jól bírja a hőkezelést. Umami ízvilága különösen alkalmas grillezéshez, sütéshez vagy töltéshez.

  • Gazdag fehérjében és rostban, alacsony zsírtartalmú
  • B-vitaminokban és ásványi anyagokban (pl. kálium, foszfor) bővelkedik
  • Glutén- és laktózmentes természetes alapanyag
  • Vegán burger húspótlóként is használják világszerte

Felhasználása a konyhában

A portobello gomba sokoldalúan felhasználható, de legnépszerűbb elkészítési módja kétségkívül a grillezés. Kalapja elegendően nagy ahhoz, hogy töltve is megállja a helyét, belseje pedig remekül fűszerezhető.

  • Grillezve olívaolajjal és fokhagymával tökéletes főfogás
  • Töltve zöldségekkel vagy sajttal mutatós és laktató étel
  • Szeletelve salátákba, tésztákba, wokba keverhető
  • Panírozva vagy pörköltként is különleges ízt nyújt

Egészségügyi előnyei

A portobello gomba egészségtudatos étkezés remek alapeleme, hiszen kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor laktató. Magas rosttartalma segíti az emésztést, káliumtartalma pedig hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához. Emellett antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, mint az ergotionein.

A portobello tehát nem csupán divatos konyhai alapanyag, hanem egy funkcionális élelmiszer is, amely könnyedén beépíthető a mindennapi étkezésbe – akár grillezve, akár töltve vagy salátába keverve.

Tápérték 100 g portobello gombában:
Kalória: 22 kcal
Fehérje: 2.1 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 3.9 g
Cukor: 2.0 g
Rost: 1.3 g
Nátrium: 6 mg
Kálium: 364 mg
Kalcium: 2 mg
Magnézium: 9 mg
Foszfor: 86 mg
Vas: 0.5 mg
Cink: 0.6 mg
B1-vitamin: 0.08 mg
B2-vitamin: 0.3 mg
B3-vitamin: 4.8 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 17 µg
A-vitamin: 1 IU
C-vitamin: 1.9 mg
D-vitamin: 0.4 IU