A portobello gomba a jól ismert csiperkegomba (Agaricus bisporus) teljesen kifejlett, érett változata. Nagy méretű, barna kalapjával és sűrű, sötét lemezeivel rendkívül dekoratív és gasztronómiailag is értékes alapanyag. Egyik legnagyobb előnye, hogy állaga és íze a húshoz hasonlít, ezért vegetáriánus és vegán fogásokhoz kiváló alternatíva.
A portobello kalapja akár 10–15 cm átmérőjű is lehet. Húsa vastag, húsos, jól bírja a hőkezelést. Umami ízvilága különösen alkalmas grillezéshez, sütéshez vagy töltéshez.
A portobello gomba sokoldalúan felhasználható, de legnépszerűbb elkészítési módja kétségkívül a grillezés. Kalapja elegendően nagy ahhoz, hogy töltve is megállja a helyét, belseje pedig remekül fűszerezhető.
A portobello gomba egészségtudatos étkezés remek alapeleme, hiszen kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor laktató. Magas rosttartalma segíti az emésztést, káliumtartalma pedig hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához. Emellett antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, mint az ergotionein.
A portobello tehát nem csupán divatos konyhai alapanyag, hanem egy funkcionális élelmiszer is, amely könnyedén beépíthető a mindennapi étkezésbe – akár grillezve, akár töltve vagy salátába keverve.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.