Friss rókagomba egy rusztikus konyhai deszkán, világos természetes fényben

Rókagomba – Az aranysárga erdei különlegesség a tányéron

Friss rókagomba egy rusztikus konyhai deszkán, világos természetes fényben

A rókagomba (Cantharellus cibarius), közismert nevén sárga rókagomba, Európa egyik legkedveltebb vadon termő ehető gombája. Fényes sárga színével, tölcséres kalapjával és enyhén gyümölcsös illatával nemcsak látványos, de gasztronómiailag is kiváló alapanyag. Íze finoman borsos, enyhén gyümölcsös, amit a főzés során is megőriz.

A rókagomba jellemzői

A rókagomba tölcséres, hullámos szélű kalappal rendelkezik, színe sárgás-narancssárga, tönkje masszív, egységes állagú. Főleg nyáron és ősszel terem erdők aljnövényzetében, különösen fenyvesekben és lombos erdőkben.

  • Természetes B-vitamin forrás, különösen B3 és B5-vitaminokban gazdag
  • Magas rosttartalom, támogatja az emésztést
  • Alacsony kalóriatartalom, diétás étrendekhez is ideális
  • Gazdag káliumban és rézben, fontos ásványi anyagok a szervezet számára

Felhasználása a konyhában

A rókagomba rendkívül sokoldalúan elkészíthető, de fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, mivel gyakran homokos, apró szennyeződéseket rejt a lemezeiben.

  • Gombapörkölt vagy ragu formájában klasszikus
  • Levesekhez, rizottókhoz, tésztákhoz kiváló
  • Vajas pirítás után akár előételként is tálalható
  • Tojásos reggelikhez, quiche-ekhez is remek választás

Egészségügyi előnyei

A rókagomba nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Kiemelkedően magas antioxidáns tartalmú, támogatja az immunrendszer működését, és segíthet a gyulladások csökkentésében. Koleszterin- és zsírszegény, így szívbarát alapanyagnak számít. A benne található ergotionein és béta-glükánok immunvédelmet nyújthatnak a szervezet számára.

A rókagomba könnyen szárítható, fagyasztható is, így szezonon kívül is használható. Mindig szakértő által azonosított példányt fogyasszunk, mivel hasonló megjelenésű mérgező gombafajok is léteznek.

Ha különleges ízélményt keresel, és természetes, erdei alapanyagot szeretnél használni, a rókagomba tökéletes választás lesz.

Tápérték 100 g rókagombában:
Kalória: 32 kcal
Fehérje: 1.5 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 6.9 g
Cukor: 1.1 g
Rost: 3.5 g
Nátrium: 7 mg
Kálium: 506 mg
Kalcium: 15 mg
Magnézium: 9 mg
Foszfor: 63 mg
Vas: 3.5 mg
Cink: 0.6 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.4 mg
B3-vitamin: 4.1 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 21 µg
A-vitamin: 35 IU
C-vitamin: 11 mg
D-vitamin: 0.2 IU