A rókagomba (Cantharellus cibarius), közismert nevén sárga rókagomba, Európa egyik legkedveltebb vadon termő ehető gombája. Fényes sárga színével, tölcséres kalapjával és enyhén gyümölcsös illatával nemcsak látványos, de gasztronómiailag is kiváló alapanyag. Íze finoman borsos, enyhén gyümölcsös, amit a főzés során is megőriz.
A rókagomba tölcséres, hullámos szélű kalappal rendelkezik, színe sárgás-narancssárga, tönkje masszív, egységes állagú. Főleg nyáron és ősszel terem erdők aljnövényzetében, különösen fenyvesekben és lombos erdőkben.
A rókagomba rendkívül sokoldalúan elkészíthető, de fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, mivel gyakran homokos, apró szennyeződéseket rejt a lemezeiben.
A rókagomba nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Kiemelkedően magas antioxidáns tartalmú, támogatja az immunrendszer működését, és segíthet a gyulladások csökkentésében. Koleszterin- és zsírszegény, így szívbarát alapanyagnak számít. A benne található ergotionein és béta-glükánok immunvédelmet nyújthatnak a szervezet számára.
A rókagomba könnyen szárítható, fagyasztható is, így szezonon kívül is használható. Mindig szakértő által azonosított példányt fogyasszunk, mivel hasonló megjelenésű mérgező gombafajok is léteznek.
Ha különleges ízélményt keresel, és természetes, erdei alapanyagot szeretnél használni, a rókagomba tökéletes választás lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.