A római kömény (Cuminum cyminum) egy karakteres ízű fűszer, amelyet gyakran összetévesztenek a hagyományos köménymaggal, ám íze és aromája jóval markánsabb. Meleg, földes, kissé kesernyés, enyhén füstös karaktere teszi különlegessé. Széles körben használják az indiai, mexikói, közel-keleti és mediterrán konyhákban.
A római köménymag hosszúkás, sárgásbarna színű, és nagyon magas illóolaj-tartalommal rendelkezik, így főzés közben intenzíven felszabaduló aromát biztosít. Elérhető egész magként és őrölt por formában is. A frissen pirított és őrölt változat különösen gazdag ízt ad az ételeknek.
A római kömény nemcsak ízesítőként, hanem természetes gyógynövényként is számos előnyt kínál:
A római köménymag hosszabb ideig megőrzi aromáját, mint az őrölt változat. Tárold légmentesen zárt üvegben, sötét, száraz helyen. Az őrölt római kömény aromája 3–6 hónap alatt gyengül, így érdemes kis mennyiségben vásárolni.
A római kömény igazi kulcsfűszer, ha mélyebb, intenzívebb ízhatást szeretnél elérni. Legyen szó levesről, húsos főételről vagy egzotikus fogásról – ez a fűszer kihagyhatatlan!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.