sárga és fehér mustármag egész formában fa felületen

Sárga és fehér mustármag egészben – A lágyabb ízű mustár alapja

sárga és fehér mustármag egész formában fa felületen

A mustármag sárga/fehér formájában az egyik legismertebb enyhe ízű, csípősséget adó fűszer, melyet főként pácoláshoz, savanyúságokhoz, valamint különféle mártások és szószok alapanyagaként használnak. A fehér és sárga mustármag valójában ugyanazon növényfaj (Sinapis alba) termése, világos színű, apró, gömbölyded magok, amelyek szárítva hosszú ideig eltarthatók.

A sárga mustármag az egyik legkíméletesebb ízprofilú mustárfajta, lágyabb, édeskés-csípős aromával rendelkezik, mint a fekete vagy barna változat. Ennek köszönhetően különösen jól illik azokhoz az ételekhez, ahol nem túl domináns, mégis karakteres fűszerezés szükséges.

Miért érdemes egész sárga/fehér mustármagot használni?

  • Lágyabb íz, amely jól illeszkedik változatos ételtípusokhoz.
  • Egészben lassabban engedi ki aromáját, így pácolásnál kíméletesebben fejti ki hatását.
  • Természetes tartósítószer savanyúságokhoz és pácokhoz.
  • Hosszú eltarthatóság és stabil fűszerminőség.
  • Alacsonyabb csípősség, ezért érzékenyebbek is fogyaszthatják.

Felhasználási javaslatok

A mustármag sárga/fehér egész formájában kiválóan használható a következő esetekben:

  • Savanyúságokhoz: uborka, káposzta, vegyes savanyúság fűszereként.
  • Pácokhoz: húsok, zöldségek, halak pácolásához.
  • Házi mustár készítéséhez: őrölve vagy beáztatva ecetes alaphoz keverve.
  • Mártásokhoz és szószokhoz: pikáns karaktert ad, anélkül hogy elnyomná a többi ízt.
  • Kenyér és péksütemény fűszerezéséhez: tésztába keverve vagy tetejére szórva.

Egészségügyi előnyök

A sárga/fehér mustármag enyhén csípős, de gyomorkímélő változata a mustárféléknek. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokat is tulajdonítanak neki. A benne található glükozinolátok és illóolajok serkentik az emésztőnedvek termelődését, így különösen nehéz ételek mellé ajánlott a használata.

Ha olyan fűszert keresel, amely lágy, de karakteres ízt ad és sokoldalúan használható, akkor a mustármag sárga vagy fehér változata tökéletes választás a konyhádba.

Tápérték 100 g sárga/fehér mustármag esetén:
Energia: 508 kcal
Fehérje: 26.1 g
Zsír: 36.2 g
Szénhidrát: 28.1 g
Rost: 12.2 g
Cukor: 6.0 g
Nátrium: 13 mg
Kálium: 738 mg
Kalcium: 266 mg
Magnézium: 370 mg
Vas: 9.2 mg
Cink: 6.1 mg
C-vitamin: 7.1 mg
B6-vitamin: 0.38 mg
A-vitamin: 166 IU
E-vitamin: 5.0 mg
K-vitamin: 5.4 µg