A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és az őrölt mustármagot, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás közben, így lesz a tészta omlós.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Elég addig gyúrni, amíg összeáll és rugalmas.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A keléshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg hely, akkor tedd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra, és ott keleszd.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé levegő kerül, ami sütés közben szétválik, és ettől lesz a pogácsa levelesebb. Érdemes többször is megismételni a hajtogatást.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható. A leeső tésztadarabokat ismét gyúrd össze, nyújtsd ki és szaggasd ki, de ezek a pogácsák már nem lesznek olyan szépek, mint az első körben szaggatottak.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egész mustármaggal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojás sárgájával való kenés szép, fényes színt ad a pogácsáknak. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés azért fontos, hogy a pogácsák alja ne ázzon el. Légmentesen zárható dobozban a pogácsák tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.