Sherry halfilé fƱszerekkel tålalva egy fa vågódeszkån

Sherry halfilé: A prémium tengeri alapanyag, amit érdemes megismerned

Sherry halfilé fƱszerekkel tålalva egy fa vågódeszkån

A sherry halfilĂ© az egyik legkeresettebb tengeri alapanyag, amely prĂ©mium minƑsĂ©gĂ©vel Ă©s lĂĄgy, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ă­zvilĂĄgĂĄval hamar nĂ©pszerƱvĂ© vĂĄlt a modern gasztronĂłmiĂĄban. Ez a hal kĂŒlönösen kedvelt az ĂĄzsiai Ă©s mediterrĂĄn konyhĂĄkban, de egyre gyakrabban tƱnik fel a nyugati Ă©ttermek Ă©tlapjĂĄn is.

A sherry hal filĂ©zett formĂĄban, bƑre Ă©s csontjai nĂ©lkĂŒl kerĂŒl forgalomba, Ă­gy ideĂĄlis gyors Ă©s hatĂ©kony konyhai feldolgozĂĄsra. FehĂ©r, enyhĂ©n ĂĄttetszƑ hĂșsa sĂŒlĂ©s közben kellemesen omlĂłssĂĄ vĂĄlik, Ă­gy tökĂ©letes grillezĂ©shez, sĂŒtĂ©shez vagy akĂĄr pĂĄrolĂĄshoz.

Miért vålaszd a sherry halfilét?

  • Magas fehĂ©rjetartalom: A sherry halfilĂ© ideĂĄlis fehĂ©rjeforrĂĄs sportolĂłk Ă©s egĂ©szsĂ©gtudatos fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra.
  • Alacsony zsĂ­rtartalom: KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs diĂ©tĂĄs Ă©trendekbe.
  • Omega-3 zsĂ­rsavakban gazdag: TĂĄmogatja a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri egĂ©szsĂ©get.
  • Gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ: A bƑr nĂ©lkĂŒli, csontmentes filĂ©k azonnal fƑzhetƑk.

A sherry hal hĂșsa rendkĂ­vĂŒl rugalmas: kĂ©szĂ­thetĂŒnk belƑle grillezett szeleteket, halrudakat, wokban sĂŒlt falatokat, de akĂĄr sashimi vagy ceviche alapanyagakĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.

TĂĄpanyagtartalom Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyök

A sherry halfilĂ© nemcsak Ă­zletes, hanem kiemelkedƑen tĂĄplĂĄlĂł is. KĂŒlönösen sok B12-vitamint, D-vitamint Ă©s szelĂ©nt tartalmaz. Ezek az anyagok tĂĄmogatjĂĄk az immunrendszert, az idegrendszert Ă©s a csontok egĂ©szsĂ©gĂ©t. A filĂ© emellett alacsony kalĂłria- Ă©s szĂ©nhidrĂĄttartalommal rendelkezik, Ă­gy fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendekbe is könnyen beilleszthetƑ.

FelhasznĂĄlĂĄsi tippek

  • Grillezd citromlĂ©vel Ă©s fokhagymĂĄval – gyors, egĂ©szsĂ©ges ebĂ©d vagy vacsora.
  • SĂŒsd vajban, majd tĂĄlald zöldsĂ©gĂĄgyon egy kevĂ©s fehĂ©rboros szĂłsszal.
  • PĂĄrold kĂłkusztejjel Ă©s curry fƱszerkeverĂ©kkel egy egzotikus ĂĄzsiai fogĂĄsĂ©rt.

Fontos megjegyezni, hogy a sherry hal Ă©rzĂ©keny hĂșsĂș, Ă­gy a tĂșl hosszĂș hƑkezelĂ©stƑl kiszĂĄradhat – Ă©rdemes rövid ideig, közepes lĂĄngon kĂ©szĂ­teni.

A sherry halfilĂ© ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs mindazoknak, akik egĂ©szsĂ©ges, gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©s finom halĂ©telre vĂĄgynak – akĂĄr hĂ©tköznap, akĂĄr ĂŒnnepi alkalmakra.

Tåpérték 100 g sherry halfilében:
KalĂłria: 105 kcal
Fehérje: 20 g
ZsĂ­r: 2.5 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 0.5 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
Koleszterin: 50 mg
NĂĄtrium: 65 mg
KĂĄlium: 350 mg
Szelén: 36 ”g
D-vitamin: 120 IU
B12-vitamin: 2.4 ”g
A-vitamin: 45 IU
Kalcium: 12 mg
Magnézium: 28 mg
Foszfor: 215 mg