Salmorejo tonhallal, friss tojással és petrezselyemmel tálalva

Salmorejo tonhallal

A Salmorejo a spanyol konyha egyik legkedveltebb hideg levestípusa, különösen a forró nyári hónapokban. Az étel alapját a friss paradicsom, kenyér és olívaolaj képezi, és gyakran tálalják főtt tojással és tonhallal. A salmorejo eredetileg Andalúziából származik, és azóta számos változatban készítik. Az étel egyszerűsége és frissessége teszi igazán különlegessé, és könnyen variálható más hozzávalókkal is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Érett paradicsom
100 g Fehér kenyér
3 ek. Olívaolaj
1 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 doboz Tonhal (konzerv)
1 csokor Friss petrezselyem
2 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomot alaposan mosd meg, és vágd apró darabokra. A fehér kenyeret is kockázd fel.

    A kenyér legjobb, ha egy-két napos, mert így nem fog túl puhává válni a salmorejo krémes állaga.

    2

    A paradicsomot tedd egy turmixgépbe, add hozzá a fokhagymát, a sót, és az olívaolajat, majd turmixold simára.

    A paradicsomot érdemes hűtve használni, hogy a salmorejo friss és hűs legyen.

    3

    Add hozzá a kenyérdarabokat, és turmixold tovább, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz.

    Ha túl sűrűnek találod, egy kevés hideg vízzel hígíthatod.

    4

    Öntsd a salmorejót egy tálba, és tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A salmorejo hidegen a legfinomabb, és friss íze van, így fontos, hogy jól lehűtsd.

    5

    Főzd meg a tojásokat 10 percig, majd hámozd meg őket és vágd kis darabokra.

    A tojásokat ne főzd túl, mert akkor kemény lesz a sárgájuk. A tökéletes állag elérése érdekében érdemes azokat pontosan 10 percig főzni.

    6

    Nyisd ki a tonhal konzervet, és tedd a halat egy tálba, majd villával törd össze.

    A tonhal lehet füstölt is, hogy intenzívebb ízt adjon a salmorejónak.

    7

    A lehűtött salmorejot tálald egy tálban, és a tetejére szórd a főtt tojást, tonhalat és friss petrezselymet.

    Friss petrezselyem ad egy kis zöld színt és friss ízt a salmorejónak.