Papas arrugadas sült paprikával, kanári burgonya füstös paprikaszósszal tálalva

Papas arrugadas sült paprikával

A Papas arrugadas, vagyis „ráncos burgonya” egy ikonikus fogás a Kanári-szigetekről, különösen Teneriféről és Gran Canariáról. Nevét onnan kapta, hogy a héj sós főzés után ráncosodik össze. Hagyományosan mojo szósszal tálalják, de ebben a változatban sült paprikaszósz adja meg az intenzív, füstös ízvilágot. Az egyszerű, de karakteres étel kiváló példája annak, hogyan lehet néhány alapanyagból autentikus és laktató fogást készíteni. A paprika és a tengeri só különleges harmóniát alkotnak ebben az ínycsiklandó, mégis rendkívül egyszerű receptben.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Apró újburgonya
100 g Durva tengeri só
1 l Víz
2 db Piros kaliforniai paprika
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Füstölt paprika
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A megmosott apró burgonyát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a tengeri sót és a vizet, majd felforraljuk.

    Fontos, hogy a héját ne hámozd le, mert ez adja meg a jellegzetes állagot és ízt.

    2

    Közepes lángon főzzük, amíg a víz el nem párolog, és a só fehér rétegként be nem vonja a burgonyát.

    A főzés végén folyamatosan rázogasd a lábast, hogy a burgonya egyenletesen ráncosodjon.

    3

    Közben a paprikát megsütjük: félbevágjuk, kicsumázzuk, és 200°C-os sütőben 25 percig sütjük, amíg megfeketedik a héja.

    Ha a héja megfeketedett, takard le nedves konyharuhával pár percre, így könnyen lehúzható lesz.

    4

    A sült paprikát meghámozzuk, majd turmixgépbe tesszük a fokhagymával, olívaolajjal, füstölt paprikával és citromlével, majd simára dolgozzuk.

    Ha hígabb mártást szeretnél, adj hozzá egy kevés vizet vagy olívaolajat.

    5

    A kész papas arrugadas-t a sült paprikaszósszal tálaljuk, melegen kínálva.

    Ez a fogás kiváló tapasnak is, de köretként is remekül működik húsos vagy vegetáriánus főételek mellé.