A sügér az egyik legismertebb és legkedveltebb édesvízi halfajta, amely világos színű, könnyen emészthető és szálkamentes húsáról ismert. A sügérfilé fehér, enyhén rózsaszínes, finom rostozatú, amely tökéletes választás diétás, sportos és gyermekbarát étrendhez is.
A sügér kiválóan alkalmas sütésre, grillezésre, párolásra vagy bundázásra. Íze enyhe, nem túl halas jellegű, így könnyen fűszerezhető és széles körben felhasználható. Népszerűsége nemcsak ízének, hanem magas fehérje- és alacsony zsírtartalmának is köszönhető.
A sügérfilé rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Sütve, panírozva, grillezve vagy fehérboros mártásban párolva egyaránt ízletes fogás készülhet belőle. Harmonizál kaporral, citrommal, petrezselyemmel, vajjal és fokhagymával.
Népszerű sügéres ételek:
100 g sügérfilé energiatartalma átlagosan 95–100 kcal, fehérjetartalma 20–21 g, zsírtartalma pedig csupán 1.5–2 g. A hús B-vitaminokban (B3, B6), káliumban, foszforban gazdag, és jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, szelént és jódot is. Ennek köszönhetően támogatja az anyagcserét, az idegrendszer működését és a sejtvédelmet.
A sügér tehát ideális választás mindennapi fogyasztásra – egyszerre egészséges, ízletes és könnyen elkészíthető.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.