A sütőpor egy kémiai lazítószer, amelyet elsősorban sütemények, muffinok, palacsinták és egyéb tészták levegőssé, laza szerkezetűvé tételére használnak. Szerepe, hogy szén-dioxidot termel a tésztában, ezzel biztosítva annak megemelkedését sütés közben.
A sütőpor összetevői általában:
Amikor a sütőpor nedvességgel és hővel érintkezik, a benne lévő anyagok reakcióba lépnek, és gázképződés indul el – ez megemeli és fellazítja a tésztát.
A sütőpor széles körben alkalmazható az alábbi ételekben:
A használat során ügyelni kell az adagolásra, mivel a túl sok sütőpor kesernyés ízt és túlemelkedést okozhat. Általános irányelvként 500 g liszthez kb. 1 csomag (12 g) sütőpor javasolt.
Bár a szódabikarbóna is kelesztő hatású, kizárólag savas közegben működik megfelelően (pl. joghurt, citromlé mellett). A sütőpor ezzel szemben önmagában is aktív, mivel már tartalmaz savas összetevőt.
A sütőport száraz, hűvös helyen, jól zárva kell tartani, mert a levegő páratartalma idő előtt beindíthatja a reakciót. Lejárat után csökkenhet a hatékonysága, ezért csak friss sütőport használjunk a megfelelő emelkedéshez.
A sütőpor tehát nem csupán egyszerű alapanyag, hanem a tészták levegősségének és lágyságának kulcsa – minden konyhában nélkülözhetetlen összetevő.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.