A szárított gomba a konyha egyik leghatásosabb ízfokozó alapanyaga, amely koncentrált umami karakterével bármilyen étel mélységét és komplexitását képes növelni. A gombát szárítással tartósítják, így hosszú ideig eltartható, miközben megtartja aromájának nagy részét.
Leggyakoribb típusai a vargánya, shiitake, rókagomba és tinórú, de keverékek formájában is elérhetők. A szárított gomba kiválóan alkalmazható rizottókban, levesekben, pörköltekben és mártásokban.
Használat előtt a szárított gombát be kell áztatni (kb. 15–30 percre meleg vízbe). Az áztatóvíz is értékes – szűrve felhasználható alaplének. Száraz, sötét helyen, jól zárható üvegben hónapokig tárolható.
A szárított gombák porrá őrölve is felhasználhatók, például fűszerként sültekhez, krémekhez vagy snackekhez.
A szárított gomba alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, viszont gazdag rostban, B-vitaminokban, rézben és szelénben. Erősíti az immunrendszert, és támogatja az anyagcserét. A gombák természetes glutation- és ergothionein-tartalmuk miatt antioxidánsként is működnek.
Összefoglalva: a szárított gomba kiváló megoldás, ha egész évben szeretnénk élvezni az erdei ízeket. Kompakt, intenzív, sokoldalúan felhasználható – igazi konyhai jolly joker.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.