EgĂ©sz Ă©s Ƒrölt szegfƱbors tĂĄlkĂĄban, fafelĂŒleten

SzegfƱbors – Az aromĂĄs fƱszer, amely a szegfƱszeg, fahĂ©j Ă©s szerecsendiĂł Ă­zĂ©t ötvözi

EgĂ©sz Ă©s Ƒrölt szegfƱbors tĂĄlkĂĄban, fafelĂŒleten

A szegfƱbors (mĂĄs nĂ©ven allspice) egy kĂŒlönleges, karakteres Ă­zƱ fƱszer, amely a szegfƱszeg, a fahĂ©j, a szerecsendiĂł Ă©s a bors aromĂĄjĂĄt ötvözi. Az elnevezĂ©s megtĂ©vesztƑ lehet, hiszen nem a bors egyik fajtĂĄja, hanem a Pimenta dioica nevƱ fa szĂĄrĂ­tott, Ă©retlen termĂ©se.

FƑkĂ©nt a karibi, mexikĂłi Ă©s közel-keleti konyhĂĄkban hasznĂĄljĂĄk, de hazĂĄnkban is gyakran elƑkerĂŒl a savanyĂșsĂĄgok, pĂĄcok, hĂșsĂ©telek, levesek Ă©s sĂŒtemĂ©nyek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l. EgĂ©sz bogyĂłs formĂĄban Ă©s Ƒrölve is elĂ©rhetƑ, az utĂłbbi intenzĂ­vebb Ă©s gyorsabban kiadja aromĂĄit.

A szegfƱbors felhasznålåsa

  • HĂșsokhoz: marha, vadhĂșs, kolbĂĄsz, pĂĄcok Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re
  • Levesekhez, fƑzelĂ©kekhez: babgulyĂĄs, kĂĄposztĂĄs Ă©telek, savanyĂșsĂĄg
  • SĂŒtikhez: mĂ©zeskalĂĄcs, mĂ©zes sĂŒtemĂ©nyek, almĂĄs pitĂ©k
  • Italokhoz: forralt bor, likƑrök, puncs

A szegfƱbors komplex, meleg fƱszeres karaktere kĂŒlönösen jĂłl illik hideg idƑben fogyasztott, tartalmas Ă©telekhez. Az <emegĂ©sz bogyĂłkat fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n Ă©rdemes eltĂĄvolĂ­tani, mĂ­g az Ƒrölt forma könnyen beĂ©pĂŒl az Ă©telbe.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

100 gramm szegfƱbors magas antioxidĂĄns tartalommal bĂ­r, Ă©s jelentƑs mennyisĂ©gben tartalmaz vasat, kalciumot, mangĂĄnt, valamint <emB-vitaminokat. HatĂłanyagai antibakteriĂĄlis, gombaellenes Ă©s emĂ©sztĂ©st segĂ­tƑ hatĂĄssal is rendelkezhetnek.

A szegfƱbors enyhĂ©n csĂ­pƑs, mĂ©gis meleg Ă©s Ă©des Ă­zvilĂĄgĂș fƱszer, mely <emkis mennyisĂ©gben is jelentƑs aromĂĄt ad az Ă©telnek. TĂșlzott fogyasztĂĄsa azonban nem ajĂĄnlott, mivel irritĂĄlhatja az emĂ©sztƑrendszert Ă©rzĂ©keny egyĂ©neknĂ©l.

Ha egy kĂŒlönleges, sokoldalĂș Ă©s termĂ©szetes fƱszert keresel, amely egyszerre hoz melegsĂ©get Ă©s komplexitĂĄst az Ă©teleidbe, a szegfƱbors kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs – <emĂ©des Ă©s sĂłs fogĂĄsokban egyarĂĄnt.

Tåpérték 100 g szegfƱborsban:
KalĂłria: 263 kcal
Fehérje: 6.1 g
ZsĂ­r: 8.7 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 2.6 g
Szénhidråt: 72.1 g
Cukor: 0.5 g
Rost: 21.6 g
NĂĄtrium: 77 mg
KĂĄlium: 1044 mg
Kalcium: 661 mg
Magnézium: 135 mg
Foszfor: 113 mg
Vas: 7.1 mg
Cink: 1.0 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
C-vitamin: 39.2 mg