A szezámolaj egy karakteres ízű, illatos növényi olaj, amelyet a szezámmag sajtolásával állítanak elő. Az ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga, különösen a kínai, japán, koreai és thai ételekben használják. Két fő típusa létezik: a hidegen sajtolt, világos szezámolaj, és a pirított szezámmagból készült sötét szezámolaj.
A szezámolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban (pl. szesamin, szesamol), valamint E-vitaminban. Ezek együtt támogatják a sejtvédelmet, szív- és érrendszeri egészséget és az immunrendszert.
A szezámolaj rendszeres, mértékletes fogyasztása segíthet a koleszterinszint szabályozásában, az oxidatív stressz csökkentésében és a gyulladásos folyamatok mérséklésében. A benne található lignánok, mint a szesamin és szesamol, antioxidáns, antimikrobiális és vérnyomáscsökkentő hatásúak.
Magas E-vitamin tartalma segíti a bőr regenerációját, és a szabad gyökök elleni védekezést. Az olaj természetes antibakteriális és bőrnyugtató tulajdonságokkal is bír, ezért külsőleg is alkalmazzák (masszázsolajként, bőrápolásra).
Tárolás: A szezámolajat fénytől védett, hűvös helyen kell tárolni, lehetőség szerint sötét üvegben. Felbontás után hűtve hosszabb ideig friss marad.
A szezámolaj nemcsak ízében egyedi, hanem tápláló és funkcionális alapanyag is, amely a tudatos és ízes konyha szerves része lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.