A szója (Glycine max) a világ egyik legfontosabb hüvelyes növénye, amely rendkívüli fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma révén alapvető szerepet játszik az egészséges és fenntartható táplálkozásban. Számos formában kapható: szójabab, tofu, tempeh, szójaszósz, szójatej – így változatosan beilleszthető az étrendbe.
A szója az egyik kevés teljes értékű növényi fehérjeforrás, azaz minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett B-vitaminokban, kalciumban, vasban, cinkben, magnéziumban és antioxidáns izoflavonokban is gazdag, így kiemelkedő tápértékkel bír.
A szója rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez, a koleszterinszint csökkentéséhez, és egyes kutatások szerint enyhítheti a menopauzával járó tüneteket is.
A szója rendkívül sokoldalúan felhasználható. A szójabab főzhető, pirítható, pürésíthető. A tofu semleges ízű, jól fűszerezhető, süthető, rántva is készíthető. A tempeh fermentált szójakészítmény, intenzívebb ízvilággal. A szójaszósz klasszikus ázsiai fűszer, míg a szójatej népszerű tejhelyettesítő.
A szója nem csupán tápanyagdús, hanem fenntartható és gazdaságos választás is a modern étrendben. Vegetáriánusok, vegánok, sportolók és egészségtudatos fogyasztók számára különösen értékes alapanyag.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.