A tárkony (Artemisia dracunculus) egy erőteljes aromájú klasszikus fűszernövény, amely főként szárított levelek formájában használatos a gasztronómiában. Karakteres, enyhén ánizsos-fűszeres íze különleges dimenziót ad az ételeknek. A magyar és francia konyha alapvető fűszere, de a modern konyhákban is egyre nagyobb szerephez jut.
A szárított tárkony hő hatására fejti ki legjobban aromáját, ezért hosszabb főzési idejű ételekhez ideális. Főként levesek, szószok, ecetek és húsételek ízesítésére használják. Őrölt változata gyors ízesítést biztosít, salátaöntetekbe, fűszervajakba vagy mártásokba keverve.
A tárkony nemcsak kulináris alapanyag, hanem gyógynövényként is ismert:
A szárított tárkonyt légmentesen záródó üvegben, fénytől és párától védve célszerű tárolni. Így akár 6–12 hónapon át megőrzi intenzív aromáját. Adagolása mértékletesen ajánlott, mert túladagolva domináns lehet az ételben.
A tárkony egy különleges, elegáns fűszer, amely nemcsak ízt ad, hanem jótékony hatással is támogatja az egészséges táplálkozást – különösen a tradicionális és modern receptekben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.