Teljes kiőrlésű liszt rusztikus tálban, fa felületen elszórva

Teljes kiőrlésű liszt – A rostban gazdag, tápanyagdús alternatíva

Teljes kiőrlésű liszt rusztikus tálban, fa felületen elszórva

A teljes kiőrlésű liszt a búzaszem teljes felhasználásával készül, beleértve a héjat (korpa), a csírát és az endospermiumot is. Ez a liszttípus magasabb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, mint a fehér liszt, ezért kiváló választás azok számára, akik egészségtudatosan étkeznek.

A teljes kiőrlésű liszt enyhén diós ízű, barna színű, durvább állagú lisztféle, amely ideális kenyér, péksütemény, muffin, palacsinta és egyéb sütemények készítéséhez is. A benne lévő rostok támogatják az emésztést, szabályozzák a vércukorszintet és hosszabb jóllakottságérzetet biztosítanak.

A teljes kiőrlésű liszt előnyei

  • Magas rosttartalom: Elősegíti az emésztést és megelőzi a székrekedést.
  • Tápanyagban gazdag: Több vasat, magnéziumot, B-vitaminokat tartalmaz, mint a fehér liszt.
  • Alacsonyabb glikémiás index: Lassabban emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára is előnyös.
  • Teljes értékű gabona: A feldolgozás során nem vesznek el a tápértékek, így a lehető legtöbb hasznos anyagot tartalmazza.
  • Hosszabb jóllakottságérzet: A magas rost- és fehérjetartalom miatt ideális fogyókúrához is.

Felhasználása a konyhában

A teljes kiőrlésű liszt felhasználható kenyérsütéshez, süteményekhez, muffinokhoz, lepényekhez, pizzatésztához, de akár rántás vagy galuska készítéséhez is alkalmas. Mivel nehezebb szerkezetű, sok receptben célszerű fehér liszttel keverve használni az optimális állag és emelkedés érdekében.

A liszt vízfelvevő képessége magasabb, így a tészta általában több folyadékot igényel. A sütési idő és hőmérséklet is változhat, így érdemes kisebb adagokkal kísérletezni a megfelelő arányok megtalálásához.

Tárolás

A teljes kiőrlésű liszt nagyobb olajtartalma miatt könnyebben avasodik, mint a fehér liszt, ezért légmentesen zárva, hűvös, sötét helyen ajánlott tárolni. Hosszabb távú tároláshoz hűtőszekrény vagy fagyasztó javasolt.

A teljes kiőrlésű liszt tökéletes választás, ha a klasszikus recepteket egészségtudatos formában szeretnéd elkészíteni, anélkül, hogy lemondanál az ízekről vagy a textúráról.

Tápérték 100 g teljes kiőrlésű lisztben:
Kalória: 340 kcal
Fehérje: 13.2 g
Zsír: 2.5 g
Szénhidrát: 60.4 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 10.7 g
Nátrium: 2 mg
Kálium: 405 mg
Kalcium: 34 mg
Magnézium: 138 mg
Foszfor: 346 mg
Vas: 3.6 mg
Cink: 2.8 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.41 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.12 mg
B3-vitamin (niacin): 5.5 mg
B6-vitamin: 0.4 mg
Folsav: 44 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU