A teriyaki szósz egy klasszikus japán eredetű édes-sós alapmártás, amelyet hagyományosan húsok, halak, tofu és zöldségek pácolására és ízesítésére használnak. Alapja a szójaszósz, amelyhez mirint (édes rizsbor), szaké (erjesztett rizsital) és barna cukor vagy méz kerül. A szósz a főzés során besűrűsödik, és fényes mázat képez az ételen – innen származik a „teri” jelentése: fénylő, ragyogó.
Ezeket az összetevőket lassú tűzön összefőzik, míg sűrű, fényes szósz nem lesz belőle. Egyes változatok gyömbért, fokhagymát vagy szezámolajat is tartalmaznak a gazdagabb ízélményért.
A teriyaki szósz kiváló:
Érdemes főzés közben vagy közvetlenül utána alkalmazni, hogy a szósz karamellizálódjon és bevonja az alapanyagot. A házi változatnál fontos az alapanyagok minősége – a tradicionális fermentált szójaszósz, valódi mirin és sake adják a különbséget.
A teriyaki szósz tápértéke nagyban függ a felhasznált cukor és só mennyiségétől. A házilag készített változat szabályozhatóbb és egészségtudatosabb lehet, mint a bolti verziók.
Felbontás után légmentesen zárva, hűtőben tárolandó. Házi verzió akár 2–3 hétig is eláll.
A teriyaki szósz tehát nem csupán egy édes szójaszósz – hanem egy komplex, tradicionális japán alapmártás, amely új dimenziót ad az otthoni fogásoknak is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.