Friss tƑkehalfilĂ© citrommal, petrezselyemmel Ă©s tengeri sĂłval fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

TƑkehal – ZsĂ­rszegĂ©ny, fehĂ©rjĂ©ben gazdag tengeri alapanyag a tudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄsban

Friss tƑkehalfilĂ© citrommal, petrezselyemmel Ă©s tengeri sĂłval fa vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A tƑkehal az egyik legkönnyebben emĂ©szthetƑ Ă©s legzsĂ­rszegĂ©nyebb tengeri halfajta, amely fehĂ©r, lĂĄgy, mĂ©gis rostos szerkezetƱ hĂșsĂĄval a tudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄs ideĂĄlis szereplƑje. KivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs diĂ©tĂĄzĂłk, sportolĂłk Ă©s gyermekek szĂĄmĂĄra is, hiszen magas fehĂ©rje-, alacsony zsĂ­rtartalmĂș, valamint bƑvelkedik ĂĄsvĂĄnyi anyagokban Ă©s vitaminokban.

A tƑkehalfilĂ© rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł: sĂŒtve, pĂĄrolva, grillezve, rĂĄntva vagy akĂĄr gƑzölve. Íze enyhe, semleges, Ă­gy jĂłl illeszkedik szĂĄmos fƱszerhez Ă©s körethez – kĂŒlönösen citrusokhoz, fokhagymĂĄhoz, petrezselyemhez Ă©s kaporhoz.

A tƑkehal elƑnyei

  • RendkĂ­vĂŒl alacsony zsĂ­rtartalom: ideĂĄlis fogyĂłkĂșrĂĄs vagy szĂ­vbarĂĄt Ă©trendhez.
  • Magas fehĂ©rjetartalom: teljes Ă©rtĂ©kƱ, jĂłl hasznosulĂł ĂĄllati fehĂ©rje.
  • B12-, B6- Ă©s D-vitaminban gazdag: hozzĂĄjĂĄrul az idegrendszer, csontozat Ă©s immunrendszer egĂ©szsĂ©gĂ©hez.
  • JelentƑs jĂłdforrĂĄs: tĂĄmogatja a pajzsmirigy megfelelƑ mƱködĂ©sĂ©t.
  • SzĂ©les körƱ felhasznĂĄlĂĄs: natĂșr, bundĂĄzott, rakott vagy krĂ©mes formĂĄban is Ă­zletes.

KulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄs

A tƑkehal hĂșsa gyorsan Ă©s egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ. KĂŒlönösen nĂ©pszerƱ filĂ©zve, de szeletelve vagy darabolva is gyakran kerĂŒl az asztalra. KiemelkedƑen jĂłl harmonizĂĄl citrommal, fokhagymĂĄval, fehĂ©rboros mĂĄrtĂĄsokkal, mustĂĄrral Ă©s friss zöldfƱszerekkel.

NĂ©pszerƱ tƑkehalas Ă©telek:

  • Roston sĂŒlt tƑkehal citrommal Ă©s olĂ­vaolajjal
  • PĂĄrolt tƑkehal zöldsĂ©gekkel
  • TƑkehalfilĂ© fokhagymĂĄs-petrezselymes vajjal
  • RĂĄntott tƑkehal burgonyapĂŒrĂ©vel
  • TƑkehal curry kĂłkusztejes alapban

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontok

100 g tƑkehalfilĂ© energiatartalma ĂĄtlagosan 82–90 kcal, miközben 18–20 g fehĂ©rjĂ©t tartalmaz. ZsĂ­rtartalma kevesebb mint 1 g, Ă­gy kifejezetten ajĂĄnlott zsĂ­rszegĂ©ny Ă©trendhez. Emellett kiemelkedƑ D-vitamin, B12-vitamin, foszfor, jĂłd Ă©s szelĂ©nforrĂĄs, amelyek mind hozzĂĄjĂĄrulnak az anyagcsere, csontozat, pajzsmirigy Ă©s idegrendszer optimĂĄlis mƱködĂ©sĂ©hez.

A tƑkehal tehĂĄt nemcsak egĂ©szsĂ©ges, de kivĂĄlĂł alapanyag is egy modern, kiegyensĂșlyozott Ă©trendhez.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g friss tƑkehalban:
KalĂłria: 85 kcal
Fehérje: 18.1 g
ZsĂ­r: 0.7 g
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
NĂĄtrium: 60 mg
KĂĄlium: 300 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 23 mg
Foszfor: 210 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.5 mg
B1-vitamin: 0.06 mg
B2-vitamin: 0.07 mg
B3-vitamin (niacin): 2.2 mg
B6-vitamin: 0.25 mg
B12-vitamin: 1.0 ”g
D-vitamin: 56 IU
Jód: 100 ”g
Szelén: 36 ”g
C-vitamin: 0 mg