A tőkehal az egyik legkönnyebben emészthető és legzsírszegényebb tengeri halfajta, amely fehér, lágy, mégis rostos szerkezetű húsával a tudatos táplálkozás ideális szereplője. Kiváló választás diétázók, sportolók és gyermekek számára is, hiszen magas fehérje-, alacsony zsírtartalmú, valamint bővelkedik ásványi anyagokban és vitaminokban.
A tőkehalfilé rendkívül sokoldalúan felhasználható: sütve, párolva, grillezve, rántva vagy akár gőzölve. Íze enyhe, semleges, így jól illeszkedik számos fűszerhez és körethez – különösen citrusokhoz, fokhagymához, petrezselyemhez és kaporhoz.
A tőkehal húsa gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Különösen népszerű filézve, de szeletelve vagy darabolva is gyakran kerül az asztalra. Kiemelkedően jól harmonizál citrommal, fokhagymával, fehérboros mártásokkal, mustárral és friss zöldfűszerekkel.
Népszerű tőkehalas ételek:
100 g tőkehalfilé energiatartalma átlagosan 82–90 kcal, miközben 18–20 g fehérjét tartalmaz. Zsírtartalma kevesebb mint 1 g, így kifejezetten ajánlott zsírszegény étrendhez. Emellett kiemelkedő D-vitamin, B12-vitamin, foszfor, jód és szelénforrás, amelyek mind hozzájárulnak az anyagcsere, csontozat, pajzsmirigy és idegrendszer optimális működéséhez.
A tőkehal tehát nemcsak egészséges, de kiváló alapanyag is egy modern, kiegyensúlyozott étrendhez.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.