Száraz üvegtészta rusztikus kerámia tálban, fa felületen

Üvegtészta: A könnyű, ázsiai tésztaféle gluténmentes étrendhez

Száraz üvegtészta rusztikus kerámia tálban, fa felületen

Az üvegtészta, más néven cellofán tészta vagy mungóbab tészta, egy népszerű ázsiai gluténmentes tésztaféle, amely főzés után áttetszővé válik. Általában mungóbab keményítőből vagy más hüvelyesekből, illetve burgonyakeményítőből készül. Nem szabad összetéveszteni a rizstésztával, mivel az üvegtészta kifejezetten átlátszó főzés után.

Ez a tészta rendkívül sokoldalú, és salátákban, levesekben, stir-fry ételekben és tekercsekben is alkalmazható. Íztelen, így bármilyen fűszert, szószt vagy hozzávalót magába szív.

Miért válaszd az üvegtésztát?

  • Gluténmentes – lisztérzékenyek is fogyaszthatják
  • Gyorsan elkészíthető – áztatással vagy főzéssel néhány perc alatt
  • Semleges ízű – bármilyen ételhez jól passzol
  • Könnyű és jól emészthető – ideális vacsorára is
  • Magas keményítőtartalom – gyors energialöketet biztosít

Felhasználása a konyhában

  • Stir-fry fogásokhoz – wokban zöldségekkel, tofuval vagy hússal
  • Levesekbe – pho, ramen vagy csípős-savanyú leves
  • Hideg salátákhoz – szezámmaggal, szójaszósszal
  • Tavaszi tekercsekbe töltelékként
  • Vegetáriánus rakott ételekbe

Tipp: áztasd forró vízben 5–10 percig, majd csepegtesd le és add az ételhez – így megőrzi állagát és nem ázik el.

Táplálkozási szempontból

Bár az üvegtészta nem tartalmaz sok fehérjét vagy rostot, mégis remek kiegészítő könnyű, kalóriaszegény ételekhez. Különösen hasznos azoknak, akik gyorsan elkészíthető, semleges ízű, gluténmentes alternatívát keresnek a tészták világában.

Tápérték 100 g száraz üvegtésztában:
Kalória: 351 kcal
Fehérje: 0.5 g
Zsír: 0.1 g
– Telítetlen zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 86.5 g
– Cukor: 0.3 g
Rost: 1.2 g
Kálium: 6 mg
Nátrium: 5 mg
Magnézium: 3 mg
Foszfor: 9 mg
Vas: 0.2 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.01 mg
B6-vitamin: 0.01 mg
Folsav: 3 µg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU