A vadhús az egyik legegészségesebb és legősibb húsféle, amely vadon élő állatokból – például őzből, szarvasból, vaddisznóból – származik. Ezek az állatok természetes környezetben, szabadtartásban élnek, így húsuk mentes a mesterséges takarmánytól és hormonoktól. A vadhús jellegzetes ízvilágával és tápanyagban gazdag összetételével kiemelkedik a többi húsféle közül.
Jellemzően sötétebb színű, rostosabb és szárazabb a háziasított húsokhoz képest, viszont zsírszegényebb, fehérjedúsabb és mikrotápanyagokban gazdagabb. A vadhús különleges ízét a vadállatok természetes étrendje és szabad mozgása határozza meg.
A vadhús ideális lassú sütéshez, pároláshoz vagy pörköltekhez, és különösen jól passzol erőteljesebb fűszerekhez (pl. borókabogyó, rozmaring, vörösbor, fokhagyma).
Jellemző ételek:
A vadhús elkészítésekor hosszabb pácolás vagy előfőzés ajánlott, hogy a hús megőrizze porhanyósságát és zamatos maradjon.
A 100 g vadhús – például őz- vagy szarvashús – energiatartalma 110–130 kcal, miközben átlagosan 22–25 g fehérjét és kevesebb mint 3 g zsírt tartalmaz. Hem-vas tartalma magas, így segíthet a vérszegénység megelőzésében. A természetes táplálkozás miatt a hús omega-3 zsírsavakban is gazdagabb, mint a hagyományos húsok.
A vadhús tehát ideális választás azoknak, akik egészséges, természetes és ízletes alternatívát keresnek a hagyományos húsfélék helyett.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.