A wasabi (Wasabia japonica vagy Eutrema japonicum) egy japán eredetű gyökérfűszer, amelyet elsősorban reszelve vagy paszta formájában fogyasztanak. A növény gyökértörzséből készül az a jellegzetesen csípős, zöld fűszerpaszta, amely a sushi és sashimi elengedhetetlen kísérője.
A valódi wasabi íze eltér a legtöbb kereskedelmi termékben található változattól, amelyek gyakran tormából, mustárból és ételfestékből készülnek. Az eredeti friss wasabi íze friss, orrban csípős, de gyorsan elmúló, nem maró, mint a chilié vagy a fekete borsé.
A wasabi reszelése közvetlenül fogyasztás előtt ajánlott, mert az illóolajai nagyon gyorsan elillannak, így intenzív ízélménye csak rövid ideig marad meg. A reszeléshez hagyományosan cápabőr reszelőt használnak, de otthoni körülmények között finom kerámiás reszelő is megteszi.
A wasabi a gasztronómiai élményen túl egy funkcionális fűszer is, amelyet érdemes tudatosan használni. Bár ritkán elérhető frissen, egyre több gourmet bolt és online forrás kínál valódi wasabi gyökeret vagy hűtött pasztát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.