Friss wasabi gyökér és zöld wasabi paszta fa felületen, tálban és reszelőn

Wasabi – A japán konyha tüzes zöld aranya

Friss wasabi gyökér és zöld wasabi paszta fa felületen, tálban és reszelőn

A wasabi (Wasabia japonica vagy Eutrema japonicum) egy japán eredetű gyökérfűszer, amelyet elsősorban reszelve vagy paszta formájában fogyasztanak. A növény gyökértörzséből készül az a jellegzetesen csípős, zöld fűszerpaszta, amely a sushi és sashimi elengedhetetlen kísérője.

A valódi wasabi íze eltér a legtöbb kereskedelmi termékben található változattól, amelyek gyakran tormából, mustárból és ételfestékből készülnek. Az eredeti friss wasabi íze friss, orrban csípős, de gyorsan elmúló, nem maró, mint a chilié vagy a fekete borsé.

A wasabi felhasználása

  • Sushi és sashimi kiegészítőjeként – a nyers hal ízének kiemelésére
  • Mártásokban és dresszingekben – majonéz, szójaszósz kombinációban
  • Reszelt formában grillezett húsok, zöldségek mellé
  • Japán tészták (pl. soba) mellé fűszerként

A wasabi reszelése közvetlenül fogyasztás előtt ajánlott, mert az illóolajai nagyon gyorsan elillannak, így intenzív ízélménye csak rövid ideig marad meg. A reszeléshez hagyományosan cápabőr reszelőt használnak, de otthoni körülmények között finom kerámiás reszelő is megteszi.

Jótékony hatásai

  • Antibakteriális – segít a nyers hal mellett a kórokozók elleni védekezésben
  • Gyulladáscsökkentő – izotiocianát tartalmának köszönhetően
  • Emésztésserkentő – elősegíti az étvágyat és a gyomorműködést
  • Természetes antioxidáns – védelmet nyújthat a sejtjeinknek

A wasabi a gasztronómiai élményen túl egy funkcionális fűszer is, amelyet érdemes tudatosan használni. Bár ritkán elérhető frissen, egyre több gourmet bolt és online forrás kínál valódi wasabi gyökeret vagy hűtött pasztát.

Tápérték 100 g friss wasabi gyökérben:
Kalória: 109 kcal
Fehérje: 4.8 g
Zsír: 0.6 g
– ebből telített zsírsav: 0.2 g
Szénhidrát: 23.5 g
Cukor: 1.3 g
Rost: 7.8 g
Nátrium: 17 mg
Kálium: 568 mg
Kalcium: 128 mg
Magnézium: 69 mg
Foszfor: 80 mg
Vas: 1.0 mg
C-vitamin: 41.9 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 15 µg
A-vitamin: 35 IU
D-vitamin: 0 IU