Nyers zabpehely kerámiatálban, fa felületen szóródva

Zabpehely – A rostban gazdag szuperalapanyag, amit minden napra bevethetsz

Nyers zabpehely kerámiatálban, fa felületen szóródva

A zabpehely a teljes zab gőzölésével, lapításával és szárításával készülő természetes alapanyag, amelyet világszerte előszeretettel használnak reggelikhez, sütéshez és főzéshez. Magas rosttartalma, alacsony glikémiás indexe és tápanyagdús összetétele miatt kiemelkedő helyet foglal el az egészséges étrendben.

A zabpehely különböző szemcseméretekben elérhető: apró szemű, nagy szemű vagy instant formában is. Semleges, enyhén diós íze miatt rendkívül sokoldalúan felhasználható.

A zabpehely előnyei

  • Magas rosttartalom: Jelentős mennyiségű oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, különösen béta-glükánt, amely támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
  • Fehérjében gazdag: Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánus és vegán étrendhez is alkalmas.
  • Gluténmentes (tisztított változat): Speciális körülmények között termesztett zab gluténérzékenyek számára is fogyasztható.
  • Stabil energiaforrás: Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít.
  • Gazdag mikrotápanyagokban: Kiemelkedően tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket, B-vitaminokat.

Zabpehely a konyhában

A zabpehely rendkívül sokoldalúan felhasználható: zabkásaként (forrón vagy hidegen), smoothie-ba keverve, fasírtok alapjaként, sütikhez, palacsintához, zabkenyérhez vagy akár bundázáshoz is használható. Apró szemű változata gyorsabban puhul, a nagy szemű roppanósabb állagú marad.

Liszt formájában (zabpehelyliszt) kiváló sütéshez, gluténmentes receptekhez. Növényi italokkal és gyümölcsökkel kombinálva tápláló és változatos reggelit ad.

Tárolási javaslat

A nyers zabpelyhet légmentesen zárható edényben, száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Megfelelő körülmények között hónapokig megőrzi minőségét. Főtt vagy áztatott zabkása 1-2 napig tárolható hűtőszekrényben.

A zabpehely ideális alapanyag minden tudatos étrendhez: tápláló, rostban gazdag, természetes – és könnyen beépíthető a napi étkezésekbe.

Tápérték 100 g nyers zabpehelyben:
Kalória: 379 kcal
Fehérje: 13.2 g
Zsír: 6.5 g
Szénhidrát: 68.5 g
Cukor: 1.0 g
Rost: 10.6 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 362 mg
Kalcium: 52 mg
Magnézium: 138 mg
Foszfor: 410 mg
Vas: 4.3 mg
Cink: 3.6 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.46 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.15 mg
B3-vitamin (niacin): 1.1 mg
B6-vitamin: 0.12 mg
Folsav: 56 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU