A zabpehelyliszt a zabpehely finom őrlésével készülő, világos színű, puha állagú lisztféle, amelyet elsősorban gluténmentes vagy egészségtudatos étrendet követők használnak. Mivel a zab természetes formájában nem tartalmaz glutént (bár szennyeződés lehetséges), a tisztított változat biztonságos cöliákiások számára is.
A zabpehelyliszt jellemzője a magas rost- és fehérjetartalom, valamint az enyhén diós íz, amely kiválóan illik süteményekhez, palacsintákhoz, kenyérfélékhez vagy akár sós tésztákhoz is. Alacsony glikémiás indexe miatt ideális cukorbetegeknek és diétázóknak.
A zabpehelyliszt jól használható sütemények, muffinok, palacsinták, kekszek készítéséhez. Sűrítéshez is kiváló levesek, főzelékek, mártások esetén. Keverhető más liszttel (pl. rizsliszt, kukoricaliszt) a jobb állag érdekében, vagy önmagában is használható puha tésztákhoz.
Kiválóan illik reggelikhez, például zabpalacsinta vagy zabalapú gofri alapanyagként. Sós ételekhez, például zöldséges fasírtba, zsemlemorzsa helyett is bevethető.
A zabpehelyliszt száraz, hűvös, légmentesen zárt edényben tárolva akár 4–6 hónapig is eltartható. Magasabb olajtartalma miatt nyáron célszerű hűtőben tárolni, hogy megelőzzük az avasodást.
A zabpehelyliszt igazi funkcionális alapanyag, amely nemcsak egészséges, de sokoldalúan felhasználható – modern és klasszikus konyhákban egyaránt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.