Zöldséges falafel golyók tányéron friss salátával és tahini szósszal tálalva

Prebiotikus csicseriborsós zöldséges falafel

A falafel eredetileg az egyiptomi konyhából származik, majd a közel-keleti gasztronómiában vált igazán elterjedtté. Az arab világban régóta fogyasztják kenyérrel, salátával vagy önálló fogásként. A modern változatok egyre gyakrabban egészülnek ki zöldségekkel, melyek nemcsak ízben gazdagítják, de prebiotikus rostokat is biztosítanak. A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérje- és rostforrás, míg a sárgarépa és cukkini plusz textúrát és nedvességet visz a masszába. Ez a változat tökéletes egyensúlyt teremt a hagyományos ízek és az egészségtudatos táplálkozás között. Tipp: ha nem szeretnél olajban sütni, légsütőben is elkészítheted 180°C-on kb. 12-15 perc alatt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz csicseriborsó
1 db Sárgarépa
0.5 db Cukkini
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
2 ek. Petrezselyem
1 tk. Koriander (őrölt)
1 tk. Köménymag (őrölt)
1 tk.
1 tk. Sütőpor
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz csicseriborsót áztasd be bő vízbe egy éjszakára (legalább 12 órára), majd szűrd le.

    Ne használj konzerv csicseriborsót – a falafel állaga csak száraz, áztatott babból lesz megfelelő!

    2

    A sárgarépát és a cukkinit reszeld le, majd enyhén nyomkodd ki a levüket. A hagymát, fokhagymát és petrezselymet aprítsd fel.

    A zöldségek levét mindig nyomd ki, hogy ne áztassák el a masszát.

    3

    Az összes hozzávalót (csicseriborsó, zöldségek, fűszerek, sütőpor) tedd egy aprítógépbe, és pulzálva darálj belőle durvább, de formázható masszát. Ne legyen pépes!

    Ha túl nedves, adj hozzá 1-2 evőkanál zabpelyhet vagy lisztet.

    4

    Formálj a masszából diónyi gombócokat. Egy edényben forrósíts olajat 170-180°C-ra, majd adagokban süsd ki a falafeleket 3-4 perc alatt aranybarnára.

    Teszteld az olaj hőfokát egy kis falafel darabbal – ha buborékolva sül, megfelelő.

    5

    Papírtörlőre szedd ki a megsült falafeleket. Tálald friss salátával, tahini szósszal vagy pitában.

    Melegen a legfinomabb, de hidegen is kiváló – akár előre is elkészíthető vendégvárónak.