A zselatin egy állati eredetű fehérje, amelyet főként marhacsontból, bőrből és porcokból nyernek ki kollagén hidrolízisével. Színtelen, szagtalan por vagy lap formában kerül forgalomba, és vízben oldva zselésítő, sűrítő és stabilizáló hatással bír.
Melegítés során a zselatin feloldódik vízben, majd hűtés hatására gél állagúvá szilárdul. Ez a tulajdonsága teszi nélkülözhetetlenné számos ételben, ahol stabil szerkezetet és krémes állagot szeretnénk elérni.
A zselatint számos ételben használják:
Általános adagolás: 1 lap vagy 1 teáskanál zselatin por kb. 125 ml folyadékhoz. Használat előtt hideg vízben duzzasztani kell, majd melegítés közben oldódik fel teljesen.
A zselatin gazdag kollagénben, amely segíti a bőr, haj, köröm és ízületek egészségét. Emellett könnyen emészthető fehérje, bár nem teljes értékű, mivel kevés esszenciális aminosavat tartalmaz. Kalóriatartalma alacsony, zsírt nem tartalmaz.
Száraz, hűvös helyen, légmentesen zárva érdemes tárolni. A por formájú zselatin hosszú eltarthatóságú, de nedvességgel való érintkezés után gyorsan aktiválódik, ezért megfelelő csomagolás szükséges.
A zselatin alapvető szereplője a sütés-főzés világának – természetes eredetének, technológiai előnyeinek és sokoldalúságának köszönhetően szinte minden háztartásban helye van.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.