Olvaszd fel a vajat, majd hagyd langyosra hűlni. Közben válaszd szét a tojásokat, és készíts elő minden hozzávalót. A tojásfehérjéből kemény habot fogunk készíteni a levegős állagért.
A tojásfehérje könnyebben felverhető, ha teljesen zsírmentes a tál és a habverő is – töröld át ecetes papírral előtte!
Keverd össze egy nagy tálban a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik edényben keverd el a tojássárgákat a langyos vajjal és tejjel, majd öntsd a száraz összetevőkhöz, és keverd csomómentesre.
A tejet fokozatosan add hozzá, így könnyebben tudod szabályozni a tészta sűrűségét.
Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, majd spatulával óvatosan forgasd bele a tésztába. Ne keverd túl, különben elveszíti a hab a levegősségét.
A tészta akkor tökéletes, ha sűrű, de krémesen könnyű állagú.
Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékletre, és kenj ki minden mélyedést egy kevés olajjal. A forró forma elengedhetetlen a tökéletes kérgesedéshez.
Egy kevés tésztával ellenőrizheted a hőfokot – ha enyhén serceg, már dolgozhatsz.
Minden mélyedésbe tegyél egy kevés tésztát, majd kanalazz rá egy kis adag almás fahéjas tölteléket, végül fedd be újabb réteg tésztával.
A töltelék legyen sűrű állagú, különben kifolyhat – főzd össze előtte az almát kevés cukorral és fahéjjal.
Süsd 1-2 percig, amíg az aljuk megszilárdul, majd pálcikával fordítsd el negyed fordulattal. Ismételd, amíg szép gömb alakúak és minden oldaluk aranybarna lesz.
Ne szúrd át a tölteléket – mindig alulról tűzd a forgatáshoz, így bent marad az alma.
Vedd ki a kész æbleskivereket, és tedd őket papírtörlőre. Tálald melegen, porcukorral meghintve. A belseje szaftos, a külseje roppanós lesz.
A kész darabokat 80°C-on melegen tarthatod, amíg minden adag elkészül.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.