Æbleskiver almás fahéjas töltelékkel, aranybarnára sütve, porcukorral meghintve

Æbleskiver almás fahéjas töltelékkel

A dán æbleskiver eredetileg almás töltelékkel készült, innen ered a neve is: \'æble\' alma jelentéssel bír. Az idők során a klasszikus almás változat háttérbe szorult, de a skandináv karácsonyi vásárokon továbbra is népszerű. Ez a recept a hagyományos ízek újraélesztése. A fahéj és az alma párosa melegséget sugároz, különösen a hideg téli napokon. Technikai tipp: a tölteléket előre készítsd el, és hagyd kihűlni, így sütés közben nem áztatja el a tésztát. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a fahéj illata átjárja a teret. Tökéletes választás karácsonyi reggelikhez, ünnepi vendégváráshoz vagy egy pohár forralt bor mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, szórd meg fahéjas porcukorral és tálald egy kis vaníliaszósszal.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
3 db Tojás
300 ml Tej
50 g Vaj
30 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
100 g Almás fahéjas töltelék
50 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Olvaszd fel a vajat, majd hagyd langyosra hűlni. Közben válaszd szét a tojásokat, és készíts elő minden hozzávalót. A tojásfehérjéből kemény habot fogunk készíteni a levegős állagért.

    A tojásfehérje könnyebben felverhető, ha teljesen zsírmentes a tál és a habverő is – töröld át ecetes papírral előtte!

    2

    Keverd össze egy nagy tálban a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik edényben keverd el a tojássárgákat a langyos vajjal és tejjel, majd öntsd a száraz összetevőkhöz, és keverd csomómentesre.

    A tejet fokozatosan add hozzá, így könnyebben tudod szabályozni a tészta sűrűségét.

    3

    Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, majd spatulával óvatosan forgasd bele a tésztába. Ne keverd túl, különben elveszíti a hab a levegősségét.

    A tészta akkor tökéletes, ha sűrű, de krémesen könnyű állagú.

    4

    Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékletre, és kenj ki minden mélyedést egy kevés olajjal. A forró forma elengedhetetlen a tökéletes kérgesedéshez.

    Egy kevés tésztával ellenőrizheted a hőfokot – ha enyhén serceg, már dolgozhatsz.

    5

    Minden mélyedésbe tegyél egy kevés tésztát, majd kanalazz rá egy kis adag almás fahéjas tölteléket, végül fedd be újabb réteg tésztával.

    A töltelék legyen sűrű állagú, különben kifolyhat – főzd össze előtte az almát kevés cukorral és fahéjjal.

    6

    Süsd 1-2 percig, amíg az aljuk megszilárdul, majd pálcikával fordítsd el negyed fordulattal. Ismételd, amíg szép gömb alakúak és minden oldaluk aranybarna lesz.

    Ne szúrd át a tölteléket – mindig alulról tűzd a forgatáshoz, így bent marad az alma.

    7

    Vedd ki a kész æbleskivereket, és tedd őket papírtörlőre. Tálald melegen, porcukorral meghintve. A belseje szaftos, a külseje roppanós lesz.

    A kész darabokat 80°C-on melegen tarthatod, amíg minden adag elkészül.