Karamellkrémmel töltött æbleskiver aranybarnára sütve, porcukorral meghintve

Æbleskiver karamellás töltelékkel

A karamellás æbleskiver a klasszikus dán édesség egy modernebb, gazdagabb változata. Az æbleskiver eredete a 17. századi Dániába nyúlik vissza, ahol karácsonykor és téli ünnepekkor sütötték, gyakran kandalló mellett, vasformában. A karamellkrém a 20. századtól kezdve vált népszerű töltelékké, hiszen tökéletesen kiegészíti a puha tészta semleges ízét. Technikai tipp: A karamell állagának kulcsa a lehűtés, mert a hideg krém nem folyik ki sütés közben. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a karamell lassan olvad a közepében. Ez a sütemény kiváló választás adventi délutánokra, forró italok mellé vagy gyerekzsúrokra. A tölteléket variálhatod sós karamellel vagy akár vaníliás krémmel is, ha különlegesebbé szeretnéd tenni.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
3 db Tojás
300 ml Tej
50 g Vaj
30 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
100 g Karamellkrém
50 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Első lépésként olvaszd meg a vajat és hagyd langyosra hűlni. Közben válaszd szét a tojásokat, és mérd ki a többi hozzávalót. A tojásfehérjékből kemény habot fogunk készíteni.

    A tojásokat könnyebb szétválasztani, ha hidegek – utána viszont hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Egy másik tálban keverd el a tojássárgákat a langyos olvasztott vajjal és a tejjel.

    A nedves hozzávalókat mindig keverd el külön, így könnyebben csomómentes tésztát kapsz a száraz összetevőkkel való összedolgozásnál.

    3

    Öntsd a nedves keveréket a lisztes tálba, és keverd simára. Ezután óvatosan forgasd bele a keményre vert tojásfehérjét.

    A fehérjét spatulával, finoman keverd bele, hogy ne törjön össze – így lesz a tészta levegős.

    4

    Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékleten, és kenj ki minden mélyedést egy kevés olajjal. A tészta akkor jó, ha kissé sűrű, de könnyen adagolható.

    Egy ecsettel egyenletesebben tudod eloszlatni az olajat a formában – így nem ragad le a tészta.

    5

    Tegyél minden mélyedésbe egy kevés tésztát, majd a közepébe 1/2 teáskanálnyi karamellkrémet, végül fedd be újabb kevés tésztával.

    Használj előzőleg lehűtött karamellkrémet, hogy sütés közben ne folyjon ki könnyen.

    6

    Süsd 1-2 percig, amíg az alsó rész megszilárdul, majd fa pálcikával fordítsd meg negyed fordulatot. Ismételd, míg gömb alakot nem kapsz és minden oldala aranybarna nem lesz.

    Mindig alulról tűzd meg, hogy ne szúrd át a tölteléket – így a karamell benne marad a közepében.

    7

    Amikor elkészült, tedd papírtörlőre és hintsd meg porcukorral. Melegen, frissen a legfinomabb.

    Tálalás előtt 80°C-os sütőben melegen tarthatod, amíg az összes adag elkészül.