Első lépésként olvaszd meg a vajat és hagyd langyosra hűlni. Közben válaszd szét a tojásokat, és mérd ki a többi hozzávalót. A tojásfehérjékből kemény habot fogunk készíteni.
A tojásokat könnyebb szétválasztani, ha hidegek – utána viszont hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Egy másik tálban keverd el a tojássárgákat a langyos olvasztott vajjal és a tejjel.
A nedves hozzávalókat mindig keverd el külön, így könnyebben csomómentes tésztát kapsz a száraz összetevőkkel való összedolgozásnál.
Öntsd a nedves keveréket a lisztes tálba, és keverd simára. Ezután óvatosan forgasd bele a keményre vert tojásfehérjét.
A fehérjét spatulával, finoman keverd bele, hogy ne törjön össze – így lesz a tészta levegős.
Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes hőmérsékleten, és kenj ki minden mélyedést egy kevés olajjal. A tészta akkor jó, ha kissé sűrű, de könnyen adagolható.
Egy ecsettel egyenletesebben tudod eloszlatni az olajat a formában – így nem ragad le a tészta.
Tegyél minden mélyedésbe egy kevés tésztát, majd a közepébe 1/2 teáskanálnyi karamellkrémet, végül fedd be újabb kevés tésztával.
Használj előzőleg lehűtött karamellkrémet, hogy sütés közben ne folyjon ki könnyen.
Süsd 1-2 percig, amíg az alsó rész megszilárdul, majd fa pálcikával fordítsd meg negyed fordulatot. Ismételd, míg gömb alakot nem kapsz és minden oldala aranybarna nem lesz.
Mindig alulról tűzd meg, hogy ne szúrd át a tölteléket – így a karamell benne marad a közepében.
Amikor elkészült, tedd papírtörlőre és hintsd meg porcukorral. Melegen, frissen a legfinomabb.
Tálalás előtt 80°C-os sütőben melegen tarthatod, amíg az összes adag elkészül.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.