Olvaszd fel a vajat, és hagyd langyosra hűlni. Válaszd szét a tojásokat, majd mérd ki az összes hozzávalót. A tojásfehérjéből kemény habot fogunk készíteni.
A ricottát érdemes előzőleg lecsöpögtetni, hogy ne hígítsa el a tölteléket.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik edényben keverd el a tojássárgákat, a langyos vajat és a tejet.
A tej legyen szobahőmérsékletű, hogy ne rántsa össze a tojást vagy a vajat.
Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverd csomómentesre. Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába.
A habot spatulával, körkörös mozdulatokkal forgasd bele, hogy a levegő ne távozzon a tésztából.
Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes lángon, és kenj ki minden mélyedést kevés olajjal. A forma legyen jól felforrósítva, de ne füstöljön.
Ha egy csepp tészta enyhén serceg és nem ég meg azonnal, megfelelő a hőfok.
Tegyél minden mélyedésbe egy kevés tésztát, majd kanalazz a közepébe egy adag ricottát. Fedd be újabb réteg tésztával, hogy a töltelék ne látszódjon ki.
A ricottához keverhetsz vaníliát vagy citromhéjat, ha ízesíteni szeretnéd.
Süsd 1-2 percig, majd fordítsd el a tésztagolyókat egy pálcikával negyed fordulatot. Ismételd ezt több lépésben, amíg aranybarna és gömbölyű lesz.
Ne szúrj mélyre, hogy a tölteléket ne sértsd meg – az alsó perem mentén emeld meg.
Tedd a kész darabokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Szórd meg porcukorral, és tálald melegen. A belseje krémes, a külseje enyhén roppanós lesz.
Tálalás előtt 80°C-os sütőben melegen tarthatod, amíg az összes adag elkészül.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.