Æbleskiver ricottás töltelékkel, aranybarna színben, porcukorral megszórva tálalva

Æbleskiver ricottás töltelékkel

Az æbleskiver tradicionális dán desszert, amelyet évszázadok óta készítenek ünnepi alkalmakkor. A ricottával töltött változat egy modern, olasz hatásokat is idéző változata, mely kiválóan illeszkedik a skandináv tészta állaghoz. A ricotta krémes textúrája lágy kontrasztot alkot a sült tészta enyhe ropogásával. Technikai tipp: ha a ricotta túl nedves, csöpögtesd le konyharuhában, így nem áztatja el a tésztát. Ahogy a sütemények sülnek, finom, édeskés illat tölti meg a konyhát. Ez az édesség kiválóan alkalmas reggelikhez, délutáni teázásokhoz vagy ünnepi vendéglátáshoz. Kínálhatod mellé bogyós gyümölcslekvárral is, ha friss, savanykás kiegészítésre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
3 db Tojás
300 ml Tej
50 g Vaj
30 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
100 g Ricotta
50 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Olvaszd fel a vajat, és hagyd langyosra hűlni. Válaszd szét a tojásokat, majd mérd ki az összes hozzávalót. A tojásfehérjéből kemény habot fogunk készíteni.

    A ricottát érdemes előzőleg lecsöpögtetni, hogy ne hígítsa el a tölteléket.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót. Egy másik edényben keverd el a tojássárgákat, a langyos vajat és a tejet.

    A tej legyen szobahőmérsékletű, hogy ne rántsa össze a tojást vagy a vajat.

    3

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverd csomómentesre. Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába.

    A habot spatulával, körkörös mozdulatokkal forgasd bele, hogy a levegő ne távozzon a tésztából.

    4

    Melegítsd elő az æbleskiver sütőformát közepes lángon, és kenj ki minden mélyedést kevés olajjal. A forma legyen jól felforrósítva, de ne füstöljön.

    Ha egy csepp tészta enyhén serceg és nem ég meg azonnal, megfelelő a hőfok.

    5

    Tegyél minden mélyedésbe egy kevés tésztát, majd kanalazz a közepébe egy adag ricottát. Fedd be újabb réteg tésztával, hogy a töltelék ne látszódjon ki.

    A ricottához keverhetsz vaníliát vagy citromhéjat, ha ízesíteni szeretnéd.

    6

    Süsd 1-2 percig, majd fordítsd el a tésztagolyókat egy pálcikával negyed fordulatot. Ismételd ezt több lépésben, amíg aranybarna és gömbölyű lesz.

    Ne szúrj mélyre, hogy a tölteléket ne sértsd meg – az alsó perem mentén emeld meg.

    7

    Tedd a kész darabokat papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Szórd meg porcukorral, és tálald melegen. A belseje krémes, a külseje enyhén roppanós lesz.

    Tálalás előtt 80°C-os sütőben melegen tarthatod, amíg az összes adag elkészül.