Egy közepes méretű serpenyőben tedd a friss áfonyát, a vizet és a mézet. Főzd alacsony lángon, amíg az áfonya megpuhul és elkezd szétesni.
Fontos, hogy alacsony lángon főzd, különben az áfonya leéghet. Ha nincs friss áfonyád, használhatsz fagyasztottat is, de azt előtte ne olvaszd ki.
Add hozzá a balzsamecetet, a chilipor felét, a sót és a fekete borsot. Keverd össze alaposan.
A chilipor mennyiségével óvatosan bánj, mert könnyen túl csípős lehet a szósz. Inkább kevesebbet tegyél bele először, és később kóstolás után adj hozzá többet, ha szükséges.
Főzd a szószt közepes lángon 10-12 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a mártás kissé besűrűsödjön.
Figyelj oda, hogy a szósz ne égjen le. Időnként keverd meg, hogy egyenletesen sűrűsödjön.
Kóstold meg, és ha szükséges, állítsd be az ízeket további sóval, borssal vagy chilivel.
Itt van a lehetőség, hogy a saját ízlésedre formáld a szószt. Ha édesebben szereted, adj hozzá még egy kevés mézet. Ha savanyúbban, akkor egy kevés balzsamecetet.
Szűrd át a mártást egy szitán, hogy sima és selymes állagot kapj. Tálald melegen vagy hidegen sült húsok, sajtok vagy saláták mellé.
A szűréshez használj finom szövésű szitát, hogy a magok és a héjak ne kerüljenek bele a kész szószba. A szűrés elhagyható, ha nem zavar a szósz rusztikusabb állaga.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.