A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelenti, hogy habos a teteje.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A szitálás segít levegősebbé tenni a lisztet. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a kelést.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatás során ügyelj arra, hogy a tészta és a vaj rétegek egyenletesek legyenek. A pihenőidő alatt a tészta lazul, és könnyebben nyújtható lesz. A hajtogatás a croissant levelességének a kulcsa.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag áfonyalekvárt és néhány szem friss áfonyát, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A tölteléket ne tegyél túl sok, mert kifolyhat sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás segít, hogy a croissantok szép színt kapjanak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss áfonyadarabokkal.
A porcukor és az áfonya még szebbé teszi a croissantokat. Tálalhatod melegen is, ha szereted.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.