Áfonyás croissant tálalva

Áfonyás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. Az áfonyás változat egy modern és gyümölcsös csavar a hagyományos receptben, amely frissességet és édes ízt ad a vajas tésztának. Tökéletes reggeli vagy uzsonna egy csésze forró kávé vagy tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Friss áfonya
100 g Áfonyalekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelenti, hogy habos a teteje.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A szitálás segít levegősebbé tenni a lisztet. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a kelést.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatás során ügyelj arra, hogy a tészta és a vaj rétegek egyenletesek legyenek. A pihenőidő alatt a tészta lazul, és könnyebben nyújtható lesz. A hajtogatás a croissant levelességének a kulcsa.

    5

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag áfonyalekvárt és néhány szem friss áfonyát, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A tölteléket ne tegyél túl sok, mert kifolyhat sütés közben.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás segít, hogy a croissantok szép színt kapjanak. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.

    8

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral és díszítsd friss áfonyadarabokkal.

    A porcukor és az áfonya még szebbé teszi a croissantokat. Tálalhatod melegen is, ha szereted.