Egy közepes lábosban keverd össze az áfonyát, a narancslevet, a narancshéjat, a cukrot és a vizet.
Ha fagyasztott áfonyát használsz, ne olvaszd ki előtte.
Közepes lángon melegítsd a keveréket, amíg a cukor feloldódik, és az áfonya kezd puhulni.
Időnként keverd meg, hogy a cukor ne ragadjon le az edény aljára.
Adj hozzá fahéjat, és keverd alaposan össze.
A fahéj mennyiségét ízlés szerint állítsd. Használhatsz fahéjrudat is, amit a főzés végén távolíts el.
Keverd ki a kukoricakeményítőt egy kevés vízzel, majd lassan add hozzá a szószhoz folyamatos keverés mellett.
A kukoricakeményítőt hideg vízzel keverd ki, hogy ne csomósodjon össze. Fontos a folyamatos keverés, hogy a szósz egyenletesen sűrűsödjön.
Főzd a szószt lassú tűzön, amíg besűrűsödik, és az áfonya teljesen szétfő.
A szósz hűlés közben még sűrűsödni fog, ezért ne főzd túl sűrűre.
Hűtsd le a szószt szobahőmérsékleten, majd légmentesen zárható edényben tárold a hűtőben. 3-4 napig eltartható.
A lehűlt szósz sűrűbb lesz, mint melegen. Ha túl sűrű, tálalás előtt adj hozzá egy kevés narancslevet.
A szószt tálald sült húsokhoz, desszertekhez vagy palacsintához. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható.
A szósz remekül illik vadhúsokhoz, például szarvashoz vagy kacsához.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.