Áfonyás rozmaringos balzsamecetszósz üvegben és tálalva

Áfonyás rozmaringos balzsamecetszósz

Az áfonyás rozmaringos balzsamecetszósz egy elegáns, mégis könnyen elkészíthető különlegesség, amely az édes és savanykás ízek tökéletes harmóniáját nyújtja. Az ilyen szószok az olasz konyha gyümölcsös vonalát idézik, ahol a balzsamecetet gyakran használják ízesítőként. Az áfonya gazdag antioxidáns tartalma és a rozmaring földes aromája teszi ezt a szószt egyedülállóvá. Ideális sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár keményebb sajtok mellé is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Friss áfonya
50 ml Balzsamecet
40 g Barnacukor
1 ág Rozmaring
30 ml Narancslé
50 ml Víz
1 csipet
1 tk. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az áfonyát, és csepegtesd le. Távolítsd el a hibás szemeket, hogy csak a legjobb minőségű gyümölcs kerüljön a szószba.

    A hibás szemek eltávolítása azért fontos, mert befolyásolhatják a szósz ízét és eltarthatóságát.

    2

    Egy közepes lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az áfonyát, és kezd el párolni alacsony lángon.

    Az olívaolaj helyett használhatsz vajat is, de az olívaolaj egészségesebb választás. Alacsony lángon párold, hogy az áfonya ne égjen le.

    3

    Öntsd hozzá a balzsamecetet, a narancslét és a vizet. Keverd alaposan össze, hogy az ízek összeérjenek.

    A narancslé frissen facsart legyen a legjobb íz érdekében. Ha nincs kéznél, használhatsz bolti narancslevet is, de figyelj oda, hogy ne legyen hozzáadott cukor.

    4

    Add hozzá a barnacukrot, a rozmaringágat és a csipet sót. Lassú tűzön főzd tovább, amíg az áfonya megpuhul és a szósz sűrűsödni kezd, körülbelül 15 percig.

    A rozmaringágat egészben add hozzá, így könnyebb lesz eltávolítani a főzés végén. A barnacukor helyett használhatsz mézet vagy más édesítőszert is.

    5

    Távolítsd el a rozmaringágat, és botmixerrel pürésítsd a szószt. Ha simább állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    A pürésítéshez használhatsz turmixgépet is, de a botmixerrel könnyebb dolgozni. A szűrés elhagyható, ha nem zavar a szósz rusztikusabb állaga.

    6

    Hagyd kissé hűlni a szószt, majd töltsd sterilizált üvegbe. Hűtőben tárolva akár egy hétig is friss marad.

    A sterilizáláshoz forrald ki az üveget és a tetejét néhány percig. Ügyelj arra, hogy az üveg teljesen száraz legyen, mielőtt a szószt beletöltöd.