Ají de gallina tojás nélkül, krémes sárga szószos csirkével, rizzsel és burgonyával tálalva

Ají de gallina tojás nélkül

Az ají de gallina Peru egyik legismertebb és legkedveltebb hagyományos étele, amely gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Eredete a spanyol hódítók által hozott európai receptúrákra vezethető vissza, amelyet az évszázadok során a helyi alapanyagokkal ötvöztek. A selymes szósszal bevont, tépett csirkemell a különleges ají amarillo chilipaprika pasztájával nyeri el jellegzetes színét és ízvilágát. A klasszikus változatban főtt tojással tálalják, de ez a recept tökéletes alternatíva tojás nélkül. Technikai tipp: az ají amarillo nem csak csípős, hanem gyümölcsösen édes is – egyensúlyt teremt a tej krémességével. Ez a fogás tökéletes vasárnapi ebéd, de hétköznap is elkészíthető, ha egy kis dél-amerikai hangulatra vágysz otthon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Főtt csirkemell
100 g Fehér kenyér (héj nélkül)
250 ml Tej
2 ek. Sárga chili paszta (ají amarillo)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Őrölt kurkuma
2 ek. Olaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
30 g Dió (durvára darálva)
30 g Reszelt parmezán sajt (opcionális)
2 db Főtt burgonya (tálaláshoz)
200 g Főtt rizs (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt csirkemellet tépkedd szálakra. A kenyérdarabokat áztasd be a tejbe 5 percre, majd botmixerrel pépesítsd.

    Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kis tejet – az állag krémes legyen, de ne híg.

    2

    Egy serpenyőben hevíts olajat, dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd keverd hozzá az ají amarillo pasztát és a kurkumát. Párold együtt 2-3 percig.

    Az ají pasztát mindig röviden pirítsd meg, így felszabadulnak az aromái.

    3

    Add hozzá a tejjel pépesített kenyérmasszát, majd kevergetve főzd, míg besűrűsödik. Ezután keverd bele a csirkét, darált diót, és ha használsz, a reszelt sajtot is.

    Alacsony lángon főzd tovább 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek, de ne tapadjon le.

    4

    Kóstold meg, sózd és borsozd ízlés szerint. Tálald főtt rizs és burgonya mellett forrón.

    A tálaláskor szórd meg kevés friss petrezselyemmel vagy extra dióval a tetejét a textúráért.