Ajvar olívaolajjal tálalva, friss fűszerekkel díszítve

Ajvar olívaolajjal

Az ajvar a balkáni konyha egyik legnépszerűbb étkezési alapja, amelyet paprikával, padlizsánnal és fokhagymával készítenek. Eredetileg Szerbiából és Macedóniából származik, és az étel többféle variációban készíthető. Az ajvar különleges ízét az érett paprika és a sült padlizsán adja, miközben az olívaolaj gazdagítja az étel textúráját. Az ajvar hagyományosan kenyérre kenve, vagy húsok, grillezett ételek mellé tálalva fogyasztják.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Piros paprika
1 db Padlizsán
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Ecet
1 tk.
1 tk. Cukor
1 ek. Friss citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat mosd meg, és vágd fel nagyobb darabokra. A padlizsánt is mosd meg, majd vágd fel és sózd meg. Hagyj egy kicsit pihenni, hogy levet eresszen.

    A padlizsánt érdemes egy kicsit sózni, hogy a keserű íze eltűnjön és jobban átvegye a fűszereket.

    2

    A paprikákat és padlizsánt tedd egy sütőlemezre, és süsd 30-40 percig 200 °C-on, amíg a bőre fekete nem lesz. A fokhagymát is tedd a sütőbe a paprikákkal együtt, hogy megpuhuljon.

    A paprikákat és padlizsánt akkor vedd ki a sütőből, ha a bőre elkezd feketedni és megpuhul.

    3

    Amikor a zöldségek megsültek, tedd őket egy tálba, és takard le fóliával. Hagyj pihenni 10-15 percet, hogy könnyen le tudd húzni a bőrt.

    A fólia segít abban, hogy a héj könnyen lejöjjön, így simább lesz a püré.

    4

    Miután lehűltek a zöldségek, húzd le a bőrüket, és tedd őket egy tálba. A fokhagymát is hámozd meg, és tedd a paprikákhoz és padlizsánhoz.

    A bőr eltávolítása előtt ügyelj arra, hogy a paprikák és a padlizsánok ne legyenek túl forrók, hogy elkerüld a sérüléseket.

    5

    A pürét egy turmixgépben pürésítsd simára. Add hozzá az olívaolajat, az ecetet, a cukrot és a citromlevet, majd alaposan keverd össze.

    Ha sűrűnek találod a pürét, egy kis vizet is adhatsz hozzá, hogy könnyebben keverhető legyen.

    6

    Tálald a friss ajvart, és ha szükséges, ízesítsd még egy kis sóval, vagy extra olívaolajjal.

    Az ajvart az olívaolajjal díszítve tálalhatod, hogy extra gazdag íze legyen.