Akıtma török palacsinta tålalva

Akıtma

Az Akıtma egy hagyomĂĄnyos török palacsinta, amely az egyik legnĂ©pszerƱbb reggeli fogĂĄs TörökorszĂĄgban. Az Ă©lesztƑs tĂ©sztĂĄnak köszönhetƑen könnyƱ Ă©s puha, mĂ©gis tartalmas. Gyakran mĂ©zzel vagy lekvĂĄrral fogyasztjĂĄk, de sĂłs vĂĄltozatban feta sajttal Ă©s friss zöldsĂ©gekkel is tĂĄlaljĂĄk. Egy kellemes reggelen nincs is jobb, mint egy frissen sĂŒlt Akıtma illata, amely betölti a konyhĂĄt. A tökĂ©letes Akıtma titka a pihentetett tĂ©szta Ă©s az egyenletes sĂŒtĂ©s, amely biztosĂ­tja a puha, levegƑs textĂșrĂĄt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 200 g Liszt
⭕ 2 db Tojás
⭕ 300 ml Tej
⭕ 100 ml Víz
⭕ 5 g ÉlesztƑ
⭕ 20 g Cukor
⭕ 1 csipet Só
⭕ 20 g Vaj
⭕ 10 ml Olaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, Ă©lesztƑt, cukrot Ă©s egy csipet sĂłt.

    Fontos, hogy a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat alaposan összekeverd, hogy az Ă©lesztƑ egyenletesen oszoljon el.

    2

    Üsd bele a tojĂĄsokat, majd öntsd hozzĂĄ a tejet Ă©s a vizet. Keverd addig, amĂ­g sima, kissĂ© sƱrƱbb tĂ©sztĂĄt kapsz.

    A tĂ©sztĂĄnak palacsinta tĂ©szta sƱrƱsĂ©gƱnek kell lennie. Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ mĂ©g egy kevĂ©s tejet vagy vizet.

    3

    Hagyd pihenni a tĂ©sztĂĄt 30 percig, hogy az Ă©lesztƑ dolgozzon, Ă©s a tĂ©szta könnyedebb legyen.

    A pihentetés alatt a tészta megemelkedik és könnyebb lesz vele dolgozni.

    4

    MelegĂ­ts fel egy tapadĂĄsmentes serpenyƑt közepes lĂĄngon, Ă©s kenj meg egy kevĂ©s olajjal vagy vajjal.

    A serpenyƑnek megfelelƑen forrĂłnak kell lennie, kĂŒlönben a tĂ©szta rĂĄragad.

    5

    Önts egy kis adag tĂ©sztĂĄt a serpenyƑbe, Ă©s körkörös mozdulatokkal oszlasd el egyenletesen.

    Ne önts tĂșl sok tĂ©sztĂĄt a serpenyƑbe, mert akkor vastag lesz az akıtma.

    6

    SĂŒsd az Akıtma-t kb. 1 percig, amĂ­g a szĂ©lei enyhĂ©n megpirulnak, majd egy spatulĂĄval fordĂ­tsd meg, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 30 mĂĄsodpercig.

    Figyeld az akıtma szĂ­nĂ©t, Ă©s ha tĂșl gyorsan pirul, vedd lejjebb a lĂĄngot.

    7

    IsmĂ©teld meg a sĂŒtĂ©st a maradĂ©k tĂ©sztĂĄval, Ă©s közben szĂŒksĂ©g szerint adj mĂ©g egy kis vajat vagy olajat a serpenyƑbe.

    SĂŒtĂ©s közben figyelj, hogy a serpenyƑ ne szĂĄradjon ki.

    8

    Tålald az Akıtma-t mézzel, lekvårral vagy feta sajttal és friss zöldségekkel, ízlés szerint.

    Az akıtma frissen a legfinomabb, de hƱtƑben tĂĄrolva mĂĄsnap is fogyaszthatĂł.